Cand episcopul Romei era ortodox, atunci era primul intre patriarhi

 

Cand episcopul Romei  era ortodox, atunci era primul intre patriarhi

 

COMUNICAT

 

Intrucat presa a prezentat in mod denaturat si tendentios documentul comun privitor la primat in Biserica, precizam urmatoarele:

 

Comisia Mixta Internationala pentru Dialog Teologic intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano Catolica, care si-a inceput activitatea in anul 1980, are scopul de a analiza aspecte ale invataturii de credinta aflate in divergenta intre cele doua Biserici, in vederea "restaurarii comuniunii depline dintre cele doua Biserici, bazata pe unitatea de credinta, potrivit experientei si traditiei comune a Bisericii primare". In masura in care aceasta Comisie ar gasi solutiile necesare concilierii, ea nu are mandatul de a se pronunta asupra posibilei uniri a celor doua Biserici, decizia revenind, in ceea ce priveste partea Ortodoxa, Sinodului Panortodox.

 

Membrii Comisiei de dialog, intruniti la Belgrad (septembrie 2006) si Ravenna (octombrie 2007) au dezbatut rolul episcopului si al sinoadelor in viata Bisericii, la nivel local, regional si universal, documentul comun adoptat precizand urmatoarele: "Ambele parti (n.n. cea ortodoxa si cea romano catolica) sunt de acord ca in vremea Bisericii nedespartite (pana in 1054), aceasta ordine canonica (taxis) (n.

n. Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalim) era recunoscuta de toti. (n.n. Cele doua parti) mai sunt de acord ca Roma, care potrivit expresiei Sfantului Ignatie al Antiohiei este Biserica care "prezideaza in iubire" (Ep. Catre Romani, prolog), ocupa primul loc in aceasta ordine canonica (taxis) si, prin urmare, episcopul Romei era primul (protos) intre patriarhi. (n.n. Cele doua Biserici) nu sunt de acord insa in ceea ce priveste interpretarea dovezilor istorice din prezent cu privire la prerogativele episcopului Romei drept protos, o chestiune care era deja inteleasa in moduri diferite in primul mileniu" (paragraf 41 din Documentul intrunirii de la Ravenna).

 

Delegatii Bisericilor Ortodoxe si cei ai Bisericii Romano Catolice nu au luat in discutie si nu au cazut de acord asupra faptului ca episcopul Romei ar fi, in acest moment, primul intre patriarhii lumii. Acest lucru ar fi imposibil, de vreme ce actualul episcop al Romei a si eliminat, la inceputul anului 2006, dintre titlurile sale pe cel de patriarh al Occidentului.

 

 Primatul papal va fi luat in discutie de aceasta comisie in urmatoarele doua etape: 2007-2009 "Primatul in primul mileniu crestin"; 2009-2011 "Primatul in cel de-al doilea mileniu crestin".

 

+ Petroniu Salajanul

Arhiereu Vicar al Episcopiei Oradiei,

Delegat al Bisericii Ortodoxe Romane la dialogul teologic international

intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica

 

 

.

16 Noiembrie 2007

Vizualizari: 935

Voteaza:

Cand episcopul Romei era ortodox, atunci era primul intre patriarhi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE