Colecta pentru Fondul Central Misionar la Duminica Ortodoxiei


Colecta pentru Fondul Central Misionar la Duminica Ortodoxiei

 

Prima duminica din Postul Sfintelor Pasti (25 februarie a.c.) a fost instituita de catre Sinodul de la Constantinopol (843) ca sarbatoare a Ortodoxiei, pentru a sublinia biruinta dreptei credinte asupra iconoclasmului (erezie care sustinea ca sfintele icoane nu trebuie cinstite) si, in general, asupra tuturor ereziilor.

 

Potrivit randuielii bisericesti instituite de Patriarhul Justinian Marina, in aceasta duminica, in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana se organizeaza colecte in bani pentru Fondul Central Misionar, destinat activitatilor misionare si operei social- caritative ale Bisericii Ortodoxe Romane.

 

La Duminica Ortodoxiei, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane adreseaza clerului si credinciosilor ortodocsi o scrisoare pastorala, care va fi citita in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana, din care prezentam urmatorul fragment:

".

Ortodoxia adevarata nu este o religie abstracta. Nu promoveaza numai idei si valori, ci realizeaza comuniunea intre Dumnezeu si oameni si a persoanelor intre-olalta. A fi ortodox inseamna a cinsti chipul lui Dumnezeu atat in Hristos, cat si in aproapele nostru, inseamna a impleti credinta cu fapta buna, rugaciunea cu lucrarea, asceza cu slujirea, caci "credinta fara fapte este moarta" (Iacob 2, 20). Sa ne aducem aminte de inspiratele cuvinte ale Epistolei catre Diognet (din anul 190 d. Hr.): "cum nu-l vei iubi pe Cel Care, mai inainte de a-L iubi tu, te-a iubit atat? Daca-l vei iubi, vei fi imitator al bunatatii Lui. Sa nu te minunezi daca un om poate fi imitator al lui Dumnezeu!"(Epistola catre Diognet,p.344).

 

Iubirea aproapelui o invatam si o traim in cadrul Sfintei Liturghii, imparta-sindu-ne din Filantropia divina, din iubirea lui Dumnezeu fata de om, pentru a bucura si imbogati pe altii din prisosul bucuriei noastre. Insasi castigarea Imparatiei Cerurilor, pe care ne-o arata Jertfa Euharistica, este a celor care au hranit, imbracat si cercetat pe cei sarmani si in nevoi, conform sentintei Judecatii celei de obste (Matei 25, 34). Prin faptele noastre bune "ne imbogatim in Dumnezeu"(cf. Luca 12, 21), prin impreuna-lucrare cu harul lui Dumnezeu, pentru mantuirea sufletului nostru.

 

Ca in fiecare an, pentru a ne dovedi prin fapte Ortodoxia concreta, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane cheama si acum pe toti slujitorii sfintelor altare si pe toti credinciosii sa sustina cu aceeasi ravna traditionala colecta pentru Fondul Central Misionar. Din acest fond sunt ajutate si impodobite biserici aflate in constructie si reparatie, sunt intretinute parohii nevoiase si asezaminte sociale ale Bisericii - cantine, orfelinate, camine pentru batrani - si e sustinut programul filan-tropic al Bisericii noastre pentru cei aflati in lipsuri si pentru romanii ortodocsi din afara Tarii. Sa nu ramanem deci nepasatori fata de aceasta sporire in iubire si solida-ritate, aducandu-ne aminte de cuvintele Apostolului: "Facerea de bine si darnicia nu le dati uitarii, caci cu jertfe ca acestea se multumeste lui Dumnezeu" (Evrei 13, 16), "Fiecare sa dea cum socoteste cu inima sa, nu cu parere de rau sau din sila, caci Dumnezeu iubeste pe cel ce da cu voie buna" (II Cor. 9, 7), "caci daca e bunavointa, bineprimit este darul dupa cat are cineva, nu dupa cat nu are" (II Cor. 8, 12).

 

Jertfind putin din prisosul nostru pentru semenii nostri, vom castiga pentru noi la dreapta judecata prisosul milei lui Dumnezeu, inaintea Caruia vom da socoteala pentru inmultirea talantului Ortodoxiei noastre nepieritoare in Imparatia Invierii. De aceea, intarim chemarea noastra prin cunoscuta binecuvantare si mijlocire din Liturghie Sf. Vasile cel Mare: "Pomeneste, Doamne, pe cei ce aduc roade si fac bine in sfintele Tale biserici si isi aduc aminte de cei saraci. Rasplateste-le lor cu bogatele si cerestile Tale daruri. Daruieste-le lor cele ceresti in locul celor pamantesti, cele vesnice in locul celor vremelnice; cele nestricacioase in locul celor stricacioase".

 

+T E O C T I S T,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

si ceilalti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

 

N.B. Textul integral al Pastoralei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la Duminica Ortodoxiei, 2006, se gaseste la adresa: www.patriarhia.ro

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

 

.

15 Martie 2008

Vizualizari: 2099

Voteaza:

Colecta pentru Fondul Central Misionar la Duminica Ortodoxiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE