Comunicat de presa - Patriarhia Romana

 

In sedinta de lucru din luna februarie 2007, desfasurata sub presedintia vrednicului de pomenire Parintele nostru Patriarh Teoctist, Sfantul Sinod a hotarat infiintarea unei Comisii de istorici cu scopul realizarii unui studiu obiectiv asupra contextului istoric in care a supravietuit si pastorit Biserica Ortodoxa Romana in timpul regimului comunist. Cunoasterea corecta a contextului istoric este absolut necesara inainte de a cerceta si evalua diferite atitudini ale unor clerici ortodocsi pentru aflarea adevarului istoric si judecata dreapta a celor petrecute in Romania in anii comunismului.

 

Asistam in ultimele saptamani la o campanie, sustinuta inclusiv de unii membri ai colegiului CNSAS prin acuzatii grave in nici un fel probate la adresa unor ierarhi ortodocsi trecuti la Domnul prin publicarea unor delatiuni discutabile din arhiva fostei securitati, cercetate de istorici care au ajuns la concluzia ca "nu sunt credibile". In acest sens, presedintele Clubului Roman de Presa, d-l Cristian Tudor Popescu, intr-o declaratie inserata de ziarul Cotidianul din data de 23 august a.c.

, considera ca "daca Securitatea spunea niste lucruri acolo. Ce facem, in felul asta, luam Securitatea ca referinta? Mi se pare cel putin hilar, daca nu grotesc, sa iei Securitatea ca referinta. Astfel de dosare nu prezinta nici un fel de garantie ca ce e acolo este si real. Indiferent de intentia voastra (a jurnalistilor - n.n.), asta reiese. Inainte de publicare, informatiile de genul asta ar fi trebuit supuse unor istorici, unor specialisti, care sa le confrunte, eventual cu alte date, ca sa vada ce anume s-ar putea verifica de acolo si ce nu".

Este evident faptul ca aceasta campanie impotriva clericilor ortodocsi are ca scop umilirea Bisericii, ceea ce duce la scaderea increderii in CNSAS. Acesta, sub pretextul cercetarii unor clerici ortodocsi la solicitarea unor asociatii, prin modalitatea de lucru anuntata si etica procedurala, lasa impresia ca totul se face doar pentru a tulbura alegerea noului Patriarh.

 

In consecinta, o astfel de atitudine a CNSAS, care poate fi considerata o forma de presiune la adresa Bisericii, explica de ce clericii ortodocsi nu raspund solicitarii CNSAS atata vreme cat exista suficiente motive de indoiala fata de capacitatea acestei institutii de a se pronunta in mod obiectiv asupra trecutului Bisericii din timpul comunismului.    

 

 BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

.

03 Septembrie 2007

Vizualizari: 1095

Voteaza:

Comunicat de presa - Patriarhia Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE