Comunicat de presa - Rautatea domnului Roncea V.


Comunicat de presa - Rautatea domnului Roncea V.

In cotidianul Ziua din data de 9 iunie 2008, in articolul intitulat "Tacerea Patriarhului", domnul Victor Roncea reproseaza Preafericitului Parinte Patriarh Daniel ca "refuza sa ia o decizie in cazul Mitropolitului Banatului", transferand, in mod vinovat si tendentios, Patriarhului Romaniei responsabilitati ce revin, in exclusivitate, Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pentru corecta informare a opiniei publice si lamurirea domnului Victor Roncea, facem urmatoarele precizari:

Referitor la problema creata de catre Inaltpreasfintitul Mitropolit Nicolae al Banatului prin impartasirea la o Liturghie euharistica greco-catolica, Patriarhia Romana nu a pastrat tacerea, ci si-a expus punctul de vedere cu promptitudine si fara echivoc in conformitate cu principiile eclesiologice panortodoxe si disciplina sinodala interna prin doua comunicate de presa date publicitatii in zilele de 27 mai, respectiv 2 iunie 2008, ultimul dintre acestea apreciat chiar de domnul Ciachir ca fiind intelept. In plus, in cuvantul adresat la sfarsitul Sfintei Liturghii si a ceremoniei de proclamare solemna a canonizarii a noua sfintii nemteni, oficiate la manastirea Neamt cu ocazia sarbatorii Inaltarii Domnului (5 iunie 2008), Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a atras atentia asupra pericolului slabirii unitatii din interiorul Bisericii prin gesturi ecumenice nepotrivite.

Aceeasi problema a fost discutata impreuna cu urmatorii membri ai Sinodului Permanent, convocati statutar de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la manastirea Neamt in ziua de 6 iunie 2008: Inalpreasfintitul Mitropolit Laurentiu al Ardealului, Inaltpreasfintitul Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Olteniei si Mitropolit ales al Moldovei si Bucovinei, Inaltpreasfintitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, Inaltpreasfintitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, Inaltpreasfintitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, Inaltpreasfintitul Nifon, Arhiepiscop si Mitropolit al Targovistei, Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfintitul Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, Preasfintitul Vincentiu Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal si Secretarul Sinodului Permanent.



Potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane,Sfantul Sinod este cea mai inalta autoritate in toate domeniile de activitate ale Bisericii (art. 11), care examineaza si solutioneaza orice problema de ordin dogmatic, liturgic, canonic si pastoral-misionar (art. 14, lit. b), singura autoritate bisericeasca care hotaraste, cu o majoritate  de  doua  treimi  din  totalul membrilor  sai,  cu  privire  la trimiterea  in  judecata canonica a acelora dintre membrii  sai care  sunt  invinuiti de abateri de  la invatatura si disciplina Bisericii (art. 14, lit. p).

In Comunicatul de presa al Secretariatului Sinodului Permanent, dat publicitatii in ziua de 7 iunie 2008,se precizeaza: in legatura cu situatia creata prin impartasirea Mitropolitului Banatului, la o Liturghie euharistica greco-catolica, Sinodul Permanent a luat act de cele relatate, cu regret, de catre IPS Mitropolit Nicolae si,  neavand competenta decizionala, a hotarat ca problema sa fie inscrisa pe ordinea de zi a proximei sedinte a Sfantului Sinod, spre dezbatere si decizie.

Constatam cu indignare faptul ca ziarul Ziua sugereaza conducerii Bisericii sa promoveze atitudini dictatoriale si nu pe cele sinodale si conforme cu invatatura si Statutul Bisericii.
Patriarhul Romaniei nu poate judeca ierarhii de unul singur in mod dictatorial si totalitar, ci trebuie sa prezideze sedintele Sfantul Sinod, singurul for bisericesc abilitat in acest sens. Ca atare, la proxima sedinta sinodala, programata pentru zilele de 8-9 iulie 2008, dupa instalarea tuturor episcopilor ortodocsi romani recent alesi si dorita reunificare a eparhiilor ortodoxe romanesti din cele doua Americi, situatia creata de Inaltpreasfintitul Mitropolit Nicolae al Banatului va fi inscrisa pe ordinea de zi spre dezbatere si decizie.

Sfantul Sinod are responsabilitatea pastrarii dreptei credinte in fata relativismului doctrinar sacramental si canonic, precum si  datoria de a apara unitatea interna a Bisericii in fata extremismului de tip sectar si a fanatismului justitiar.

 Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane nu poate lucra dupa principii subiective si arbitrare sau ca reactie la presiunile exercitate prin intermediul unor jurnalisti sau a unor persoane cu comportament dictatorial, ci isi indeplineste atributiile, cu respectarea prevederilor Statutului si Regulamentelor bisericesti in vigoare.

.

10 Iunie 2008

Vizualizari: 790

Voteaza:

Comunicat de presa - Rautatea domnului Roncea V. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE