Cooperare crestina la nivel paneuropean


Cooperare crestina la nivel paneuropean

 

In ziua de 26 ianuarie 2009, la Resedinta Patriarhala, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, l-a primit pe Excelenta Sa dl. Wojciech Zajaczkowski, ambasadorul Republicii Polonia in Romania.

 

In cadrul intrevederii, Domnul Ambasador a apreciat relatiile traditionale dintre cele doua popoare de-a lungul istoriei si a considerat ca acestea pot fi dezvoltate si mai mult, in contextul in care Romania si Polonia sunt tari membre ale Uniunii Europene. In acest sens, Domnul Ambasador a subliniat contributia Bisericii Ortodoxe Romane la imbogatirea patrimoniului cultural spiritual european, aratandu-se interesat de relatiile Ortodoxiei romanesti cu alte Biserici Ortodoxe din tari vecine Romaniei, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

 

 Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a reliefat necesitatea ca, intr-o Europa din ce in ce mai secularizata, Bisericile sa promoveze cu mai multa staruinta valorile crestine si sa coopereze la implementarea unor programe social-filantropice si cultural-educationale la nivel european.

Un model de cooperare intre cultele crestine din Europa - a subliniat Patriarhul Romaniei - il constituie buna conlucrare, de peste trei decenii, dintre Conferinta Bisericilor Europene (care reuneste 126 de Biserici ortodoxe, anglicane, protestante si vechi catolice) si Consiliul Conferintelor Episcopale Catolice din Europa.

 

In acelasi timp, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane considera ca este foarte importanta implicarea autoritatilor, inclusiv a Bisericilor din statele aflate la granitele Uniunii Europene (ca in cazul Poloniei si Romaniei), in derularea unor proiecte comune regionale, cu tarile din vecinatate. Astfel de initiative pot contribui la o mai buna cunoastere a realitatilor proprii Uniunii Europene, evitandu-se atat temerile nejustificate, cat si asteptarile nerealiste din partea cetatenilor si Bisericilor din tarile respective.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

.

27 Ianuarie 2009

Vizualizari: 491

Voteaza:

Cooperare crestina la nivel paneuropean 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE