Cuvantul PF Daniel la deschiderea cursurilor de la Facultatea Patriarhul Iustinian


Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a participat la deschiderea noului an universitar 2007/2008 la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" a Universitatii din Bucuresti 

 

Astazi, 4 octombrie 2007, Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a participat la deschiderea oficiala a noului an universitar 2007 / 2008 la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" a Universitatii din Bucuresti, adresand corpului profesoral si studentilor urmatorul mesaj de binecuvantare:

 

 

Spiritualitate liturgica, stiinta academica si misiune sociala

 

Cuvantul Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel la deschiderea cursurilor Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din Bucuresti

 

Ca stiinta a mantuirii sau a unirii vesnice a omului cu Dumnezeu, teologia este constiinta misionara a Bisericii preocupata de apararea dreptei credinte si de promovarea sfinteniei vietii crestine in orice context social-cultural.

 

Ca atare, in fiecare scoala teologica ortodoxa, vorbirea despre Dumnezeu pe baza de cercetare, studiu si expunere sistematica, nu poate fi despartita de convorbirea cu Dumnezeu in rugaciune, personala si comunitara. Cu alte cuvinte, formarea teologica este deodata o formare spirituala si stiintifica, o cunoastere profunda a textelor sacre ale Scripturii si Traditiei Bisericii Ortodoxe, precum si o cunoastere adecvata a contextului pastoral-misionar in care traieste si activeaza astazi orice comunitate crestina ortodoxa.

 

Prezenta Facultatii de teologie ortodoxa in Universitatea de Stat este o sansa pentru dialogul teologiei cu alte stiinte si pentru cooperarea Facultatii de teologie cu alte Facultati in vederea unei intelegeri mai ample si mai nuantate a contextului national si international in care este chemata Biserica sa-si desfasoare activitatea ei pastorala si misiunea ei sociala.

 

Pe de alta parte, prezenta Facultatii de teologie intr-o universitate laica de Stat prezinta si riscul unei secularizari ca diminuare a vietii spirituale si liturgice a profesorilor si studentilor, daca viata liturgica a Facultatii de teologie isi pierde intensitatea si ritmicitatea, iar cadrele didactice nu tin legatura cu viata liturgica a parohiilor si manastirilor.

 

Ca atare, intr-o Facultate de teologie ortodoxa, trebuie mereu aparate si intensificate atat viata spirituala, cat si studiul stiintific, promovand deodata fratietatea liturgica, colegialitatea academica si cooperarea misionara, pentru a ajuta Biserica in lucrarea ei sfintitoare si mantuitoare.

 

O teologie vie si dinamica, profund duhovniceasca si bine documentata, poate fi deodata apologetica si profetica, aparatoare si promotoare a credintei ortodoxe intr-o societate din ce in ce mai fragmentata si secularizata, care are nevoie de vindecare spirituala si de comuniune existentiala, pentru a percepe sensul ultim al vietii si speranta mantuirii in iubirea eterna a Preasfintei Treimi, descoperita si daruita noua de Hristos.

 

Ca prioritati ale teologiei noastre academice pentru viata spirituala a Bisericii si misiunea ei in societate, este imperios necesara continuarea si intensificarea traducerii operelor Sfintilor Parinti ai Bisericii, antrenand in aceasta lucrare atat profesori clerici, cat si profesori laici de limba greaca si latina, cunoscuti prin competenta lor academica.

 

In acelasi timp, trebuie intensificat dialogul teologiei cu stiintele naturii si cu stiintele umane, pentru o mai profunda intelegere si pretuire a tainei existentei universului si a caracterului sacru al vietii umane in Biserica, familie si societate.

 

Pe langa elaborarea teologica actuala, trebuie evidentiata si contributia teologiei ortodoxe romane din trecut la promovarea credintei si la viata Bisericii ortodoxe prin redactarea si publicarea unei Istorii a teologiei ortodoxe romane sau printr-o Enciclopedie a Ortodoxiei romanesti. Acestea ar putea fi elaborate prin participarea tuturor facultatilor de teologie din tara, in coordonare cu Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

 

La aceasta Facultate de teologie au predat ilustri profesori de teologie, care s-au facut cunoscuti in toata lumea ortodoxa. Aici s-au format zeci de generatii de teologi si preoti. Si astazi Facultatea aceasta este chemata sa fie un model de constiinta misionara eclesiala, de cercetare si colegialitate academica, de cooperare cu alte facultati din tara si din strainatate.

 

In acest sens, este nevoie de depasirea urgenta a tuturor disensiunilor prezente care impiedica astazi o astfel de afirmare. Totodata, este necesara finalizarea cat mai rapida a lucrarilor de consolidare si restaurare a cladirii Facultatii si desavarsirea dotarii ei cu toate cele necesare procesului de invatamant si cercetarii academice avansate. De asemenea, caminul studentesc trebuie pregatit pentru a gazdui, in timpul vacantelor, participanti la conferinte si colocvii teologice nationale si internationale, care trebuie organizate aici.

 

Acum la inceput de an nou universitar, care ne aminteste de studiile personale facute in tinerete la aceasta Facultate, dorim sa va incredintam pe toti, profesori si studenti, de pretuirea noastra si de sprijinul nostru pentru ca Facultatea de teologie din Bucuresti sa poata ajuta si mai mult activitatea pastorala si misiunea sociala a Bisericii noastre.

 

Cu 33 de ani in urma, in toamna anului 1974, am inceput sa studiez in aceasta Facultate ca doctorand, sub indrumarea profesorilor Constantin Galeriu si Dumitru Staniloae, iar in data de 31 octombrie 1980, am sustinut aici teza de doctorat. Pentru ca-i datoram mult acestei facultati, dorim sa o ajutam mult.

 

Rugam pe Hristos Domnul, Invatatorul Mantuirii noastre, sa va daruiasca tuturor bucuria de a primi personal si a impartasi altora lumina cea preaslavita a Cuvantului Sau cel sfintitor si mantuitor.

 

SS + DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

 

BIROUL DE PRESA SI COMUNICATII AL PATRIARHIEI ROMANE

 

.

04 Octombrie 2007

Vizualizari: 872

Voteaza:

Cuvantul PF Daniel la deschiderea cursurilor de la Facultatea Patriarhul Iustinian 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE