De la cliseul tendentios la realitatea evidenta


De la cliseul tendentios la realitatea evidenta

In suplimentul Aldine al cotidianului Romania Libera din, 1 august 2008, pagina 17, a aparut editorialul intitulat Ierarhii BOR, semnat de domnul Marius Vasileanu. Constatand o serie de opinii discutabile ale autorului, consecinte, probabil, ale unor clisee tendentioase si ale unei analize superficiale, Patriarhia Romana precizeaza:

Este nedrept si nedemn ca ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane sa fie acuzati - in flagranta contradinctie cu realitatea - ca nu coboara in mijlocul turmei de credinciosi si ca nu se implica in problemele oamenilor. Probabil, prezenta Bisericii Ortodoxe Romane in topul increderii romanilor, in mod constant, de aproape 19 ani, trezeste unora invidie sau cel putin iritare. Este posibil si ca atitudinea antiierarhica constanta a unor jurnalisti sa reprezinte fie o reminiscenta a ideologiei "luptei de clasa" din regimul comunist, fie o componenta dintr-un program camuflat care are ca scop crearea de tensiuni artificiale intre ierarhi, pe de o parte, preoti si credinciosi, pe de alta parte, dupa principiul: Bate-voi pastorul si se va risipi turma (Matei 26, 31).

Fara a avea pretentia ca nu mai este nimic de completat sau indreptat in activitatea pastoral-misionara si social-filantropica a Bisericii Ortodoxe Romane, apreciem, totusi, ca, la ora actuala, ierarhii nostri au atat constiinta misiunii lor in societatea de astazi, cat si spiritul jertfelniciei.

Niciodata in istoria Bisericii Ortodoxe Romane, ierarhii acesteia nu au slujit de mai multe ori pe luna Sfanta Liturghie sau au participat la ea in catedrale, biserici parohiale si manastiri din eparhii; nu au efectuat atatea vizite pastorale si initiat atatea programe si proiecte social-filantropice si culturale, ca in perioada ultimilor 18 ani (din 1990 incoace). Oricine doreste sa se convinga de aceasta realitate, poate sa citeasca agenda de lucru a ierarhilor si sa asculte emisiunile informative difuzate de Radio Trinitas al Patriarhiei Romane, in special cele din zilele de sambata si duminica sau din ajunul sarbatorilor religioase, pentru a afla programul slujbelor liturgice si misionare ale ierarhilor ortodocsi romani in eparhiile pe care le arhipastoresc sau ca invitati in alte eparhii.

Nu putine sunt situatiile in care ierarhii, preotii si diaconii de la parohii si manastiri jertfesc multa energie, cu timp si fara timp, pentru a implini misiunea lor in mijlocul credinciosilor sau in folosul acestora.

Chiar daca ar exista, insa, cazuri exceptionale de insuficienta implicare in misiunea pastoral - misionara si sociala, consideram ca acestea nu trebuie - in duh totalitar de generalizare - folosite, in mod automat, ca motiv de a acuza intreaga ierarhie ca nu "coboara la turma", adica in mijlocul poporului dreptcredincios.

Cliseul mental care prezinta pe ierarh ca print al Bisericii medievale, intalnit chiar si azi la unii jurnalisti cu mentalitate anticlericala, nu mai corespunde realitatii contemporane, ierarhii nostri fiind azi slujitori foarte activi si pastori responsabili in viata Bisericii, preocupati de misiunea ei in fata provocarilor unei societati din ce in ce mai afectata de secularism nihilist, de sectarism religios, de saracie constanta, de criza a familiei si a valorilor traditionale.

Ca atare, in loc de a folosi clisee artificiale si analize sumare, este de preferat sa cunoastem mai bine agenda de lucru a ierarhilor ortodocsi romani si activitatile multiple pastoral-misionare si social-culturale ale lor si ale clerului ortodox roman in general.

.

01 August 2008

Vizualizari: 676

Voteaza:

De la cliseul tendentios la realitatea evidenta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE