Hotararile luate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din 18-19 iunie 2009

In zilele de 18-19 iunie 2009, la Resedinta Patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a avul loc sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Dintre hotararile luate, mentionam:

Proclamarea anului 2010 in Patriarhia Romana drept Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti in contextul aniversarii anul viitor a 1685 de ani de la Sinod I Ecumenic de la Niceea (325-2010) si a 125 de ani de la recunoasterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (1885 - 2010).

Canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Arges), cu ziua de praznuire la 26 iulie.

Aprobarea criteriilor pentru ridicarea unor episcopii la rangul de arhiepiscopii si pentru acordarea rangului de arhiepiscop onorific unor episcopi. In consecinta, Sfantul Sinod a aprobat ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Ramnicului, Epsicopiei Romanului, Episcopiei Buzaului si Vrancei, Episcopiei Argesului si Muscelului, Episcopiei Dunarii de Jos si a Episcopiei Aradului.

Pentru activitate ierarhica pilduitoare si slujire chiriahala deosebita si indelungata a Bisericii, au fost ridicati la rangul de Arhiepiscopi onorifici Preasfintitul Parinte Iustinian Chira, Episcopul Maramuresului si Satmarului, si Preasfintitul Parinte Ioan Selejean, Episcopul Covasnei si Harghitei.

In urma ridicarii Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie cu titulatura noua de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul a fost ridicat la rangul de Episcop vicar.

Aprobarea infiintarii Episcopiei Devei si Hunedoarei, cu resedinta in municipiul Deva si cu jurisdictia in judetul Hunedoara.

Aprobarea Statutului pentru organizarea si functionarea Episcopiei Ortodoxe a Italiei, adoptat de Adunarea eparhiala a acestei eparhii si avizat de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.

Aprobarea derularii de catre Patriarhia Romana a proiectului social-educational Alege scoala cu scopul prevenirii si combaterii abandonului scolar.

Aprobarea unor masuri concrete privind disciplina administrativ-financiara in Biserica la toate nivelele - parohie, manastire, protopopiat, eparhie, mitropolie si patriarhie -, in conformitate cu Legiuirile bisericesti si legislatia in vigoare.

In urma alegerii Preasfintitului Parinte Vincentiu in postul de episcop al Sloboziei si Calarasilor, la propunerea statutara a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Sfantul Sinod a aprobat desemnarea Preasfintitului Parinte Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, ca secretar al Sfantului Sinod si Sinodului Permanent, incepand cu 1 iulie 2009.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

19 Iunie 2009

Vizualizari: 1327

Voteaza:

Hotararile luate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din 18-19 iunie 2009 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE