Lamentatii tardive si nejustificate privind noua Catedrala

Dupa experienta si rezultatele neconcludente ale celor doua concursuri de arhitectura organizate in anii 1999 si 2002 privind Catedrala Mantuirii Neamului, la care nu a fost pregatita o tema de proiectare care sa exprime viziunea teologica si arhitecturala a Patriarhiei Romane in calitate de beneficiar, la inceputul anului 2008 au fost initiate discutii preliminarii in legatura cu proiectul noii Catedrale patriarhale de pe Dealul Arsenalului din Bucuresti.

Scopul acestui demers al Patriarhiei Romane, la care au participat numerosi arhitecti din Bucuresti si din tara care au proiectat dupa anul 1990 cel putin o biserica de mari dimensiuni in mediul urban, a fost acela de a crea o dezbatere constructiva cu specialistii in domeniu in vederea formularii si definitivarii temei de proiectare a Catedralei Mantuirii Neamului. In acest sens, au mai fost consultati arhitectul sef al Capitalei, profesori de la Institutul de Arhitectura Ion Mincu si Facultatea de Constructii din Bucuresti, precum si specialisti din cadrul Inspectiei de Stat pentru Calitatea in Constructii. Astfel, Patriarhia Romana a organizat trei simpozioane tematice consultative, intitulate Noua Catedrala Patriarhala – Catedrala Mantuirii Neamului: arhitectura, structura, utilitate cultuala si culturala (decembrie 2008, iunie 2009 si decembrie 2009), la care au fost invitati sa participe arhitecti interesati, reprezentanti ai Uniunii Arhitectilor din Romania si Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Bucuresti, precum si factorii responsabili din Administratia de Stat Centrala si Locala. Unii au participat, altii nu.

Cei absenti atunci se plang acum.

Discutiile purtate de Patriarhia Romana cu specialistii care au participat la cele trei simpozioane au fost interesante si rodnice, astfel ca, dupa fiecare simpozion au fost retinute numeroase idei, propuneri si sugestii care au fost incluse in tema de proiectare ilustrata in doua randuri printr-o macheta tematica prezentata opiniei publice prin intermediul mass-media.

In acest context, consideram incorecta pozitia exprimata in ziua de 4 martie 2010 de Ordinul Arhitectilor din Romania – Filiala Bucuresti privind participarea arhitectilor la elaborarea proiectului Catedralei.

Este surprinzatoare o astfel de atitudine din partea celor care, desi au fost invitati sa participe la simpozioanele tematice, au declinat invitatia, iar acum incearca sa acrediteze falsa impresie ca arhitectii nu pot participa la proiectarea Catedralei Mantuirii Neamului. Cei ce nu au proiectat macar o biserica noua in mediul urban, tineri sau varstnici, pot participa la proiectare ca asociati ai celorlalti care au construit biserici, fapt bine precizat in momentul lansarii ofertei publice de proiectare (decembrie 2009).


Receptivitatea manifestata de catre numerosi arhitecti si alti specialisti din Bucuresti si din tara fata de construirea Catedralei Mantuirii Neamului arata ca opinia recenta exprimata de conducerea Ordinului Arhitectilor din Romania – Filiala Bucuresti nu are justificare reala.


Biroul de presa al Patriarhiei Romane

.

05 Martie 2010

Vizualizari: 453

Voteaza:

Lamentatii tardive si nejustificate privind noua Catedrala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE