Madrigal - un cor magistral si misionar


Madrigal - un cor magistral si misionar

La aniversarea a 45 de ani de la infiintarea Corului National de Camera Madrigal si a 40 de ani de la imprimarea primului disc de colinde Siraguri de icoane ale sufletului romanesc, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat maestrului Marin Constantin, urmatorul mesaj de felicitare:

MADRIGAL - UN COR MAGISTRAL SI MISIONAR

Cu deosebita bucurie am luat cunostinta de sarbatoarea de suflet a Corului National de Camera Madrigal - simbol al maiestriei interpretative corale.

De la prima sa aparitie publica la Brasov, in 11 aprilie 1963 si pana astazi, Madrigalul, cu zeci de voci si un singur dirijor a sustinut peste 4000 de concerte, crescand sub bagheta maestrului Marin Constantin si devenind in timp o adevarata revelatie, un simbol al artei muzicale romanesti.

Binevenita si inspirata a fost clipa "nasterii" si a "botezului" acestui cor, Madrigal (poezie lirica scurta ce exprima sentimente delicate; scurta compozitie muzicala vocala cu caracter liric, caracteristica secolului al XVI-lea), un cor ca o lumina, menit anume sa daruiasca viata unei muzici ramase cel mai adesea netalcuita, uitata in manuscrise prafuite.

Cunoastem faptul ca idealul repertorial al Madrigalului s-a indreptat de la inceput catre Renasterea Europeana, catre muzica contemporana romaneasca si universala, dar si catre muzica bisericeasca de traditie bizantina, in toate Madrigalul dezvoltand o sustinuta activitate de pionierat.

In acest moment aniversar ne gandim cu bucurie dar si cu recunostinta la faptul ca in urma cu 40 de ani, in 1968, maestrul Marin Constantin sprijinit de Biserica Ortodoxa Romana imprima primul disc de colinde, "siraguri de icoane ale sufletului romanesc".

Intr-o epoca in care misiunea Bisericii era ingradita si orice activitate a ei, dincolo de zidurile lacasurilor de cult, practic interzisa, Biserica si Madrigalul aduceau in casele romanilor, colindul sfant si bun!

Printr-o fericita implinire, acum, de vremea colindelor suntem in fata unui moment de bilant roditor in care cinstim o munca sustinuta, plina de dragoste si o daruire fara de margini in slujirea artei.

Maestrul Marin Constantin este un adevarat celebrant al valorilor muzicii nobile, plina de finete si gingasie, iar Madrigalul, un simbol al darurilor cultivate cu pasiune si intelepciune.

Felicitam si binecuvantam cu parinteasca dragoste pe Maestrul Marin Constantin, pe toti membrii Corului National de Camera Madrigal si pe toti artistii romani mesageri ai culturii si ai sufletului romanesc.

Intru multi si fericiti ani!

Cu aleasa pretuire si binecuvantare,

S.S + D A N I E L

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

05 Decembrie 2008

Vizualizari: 1000

Voteaza:

Madrigal - un cor magistral si misionar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE