Nu invidie sterila, ci ajutorare efectiva


Nu invidie sterila, ci ajutorare efectiva

 

Dupa cum reiese din continutul unor articole de opinie, se constata ca unii oameni mici la suflet sufera de complexul salariilor mari ale ierarhilor ortodocsi romani; doar ale lor, nu si ale celor de alte confesiuni ale caror salarii, dupa cum se cunoaste, sunt egale cu cele ale ortodocsilor.

In semn de recunoastere si apreciere a contributiei cultelor religioase la viata spirituala, culturala si sociala a Romaniei, Statul roman acorda salarii conducatorilor Cultelor religioase din Romania, prin analogie cu cele ale demnitarilor de stat, fara ca aceste salarii sa provina din veniturile parohiilor si manastirilor.

La prima vedere, salariile ierarhilor romani sunt mai mari decat salariile preotilor, care beneficiaza nu doar de o contributie de la bugetul de stat, ci si de ajutorul credinciosilor. In realitate, insa, salariile ierarhilor ortodocsi romani sunt modeste in raport cu cele ale ierarhilor din alte tari europene. De pilda, salariile ierarhilor romani sunt la nivelul celor primite de catre preotii de parohie in Grecia, iar salariul secretarului Patriarhiei Ecumenice (Turcia) este de 2 000 Eu/luna.



Asadar, adevarata problema o reprezinta, de fapt, nu salariile ierarhilor, ci salariile mici ale preotilor din parohiile sarace, unde contributiile credinciosilor sunt foarte modeste.

In ceea ce priveste salariul Patriarhului Romaniei (8 000 lei), atat de invidiat in mod ridicol de catre unii, precizam faptul ca, in primele doua saptamani ale fiecarei luni, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane ofera, fara publicitate si pretentie de recunostinta, o recompensa financiara unor oameni care muncesc mult si primesc putin. In acelasi timp, aproape in fiecare luna, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel ajuta financiar manastirea saraca din satul sau natal, Dobresti, pe care a infiintat-o si continua sa o sustina material, chiar daca aceasta se afla sub jurisdictia canonica a  Arhiepiscopiei Timisoarei si, deci, nu este manastire-stavropighie patriarhala. Iar, intrucat, recent au inceput si lucrarile de construire a bisericii acestei manastiri care, in acest moment, foloseste drept locas de cult biserica parohiala a satului Dobresti, aproape toti banii Patriarhului vor fi daruiti acestei manastiri.

Cu alte cuvinte, Patriarhul Romaniei - asemenea si altor ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane - nu aduna, ci daruieste bani. In acelasi timp, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane intreprinde demersuri repetate pe langa autoritatile de Stat pentru cresterea salariilor preotilor si sprijinirea bisericilor si manastirilor care au lucrari de constructie, consolidare sau restaurare.

Consideram necesara aceasta lamurire pentru ca, atat unii laici ortodocsi, cat si unii clerici sa nu cada prada ispitei de a invidia si a judeca pe proprii lor arhipastori. Solutia pentru rezolvarea problemei de fond este o sustinere mai intensa si mai directa a parohiilor si manastirilor sarace, atat prin subventii de la bugetul de Stat, cat si prin sponsorizari substantiale si constante ale ortodocsilor cu suflet mare si cu inima buna.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

.

31 Iulie 2008

Vizualizari: 741

Voteaza:

Nu invidie sterila, ci ajutorare efectiva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE