O noua sedinta de lucru a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie

 

O noua sedinta de lucru a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie

 

Astazi, 20 mai 2008, a avut loc la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, o noua sedinta de lucru a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie, formata din reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai Bisericii Ortodoxe Romane.

 

In cadrul sedintei s-a discutat despre promovarea unei initiative legislative pentru dobandirea in proprietate a acelor suprafete pe care unele manastiri le-au primit in perioada interbelica "in deplina si perpetua folosinta", stadiul proiectului de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 142/1999 privind sprijinul Statului pentru salarizarea clerului, stadiul actual al retrocedarii proprietatilor bisericesti preluate in mod abuziv de regimul comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 etc.

 

Referitor la sustinerea comunitatilor ortodoxe romane din afara granitelor tarii, s-a discutat despre darea in folosinta gratuita de catre Statul roman a unui imobil pentru o perioada de 20 de ani Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Ocicidentale si Meridionale, precum si despre finalizarea demersurilor privind achizitionarea de catre Patriarhia Romana a unei cladiri cu terenul aferent destinata sediului Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei.                                                                                                               

 

Deoarece, fara nici un temei legal, mai multe Consilii Locale au trecut in inventarul domeniului public cimitire parohiale din localitatile respective, inclusiv locasuri de cult si case parohiale, Patriarhia Romana a solicitat Guvernului Romaniei remedierea, la nivelul judetelor, a tuturor situatiilor de acest gen si radierea lor din inventarul domeniului public, intrucat este vorba de proprietati bisericesti.

 

Aceste intruniri periodice ale Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie se desfasoara conform noului cadru legislativ asigurat de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, prin care Statul recunoaste cultelor rolul spiritual, educational, social-caritabil si de parteneri sociali, precum si statutul de factori ai pacii sociale. Urmatoarea intalnire va avea loc in a doua jumatate a lunii iunie.

 

 

.

20 Mai 2008

Vizualizari: 617

Voteaza:

O noua sedinta de lucru a Comisiei Mixte Guvern - Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE