Pomenirea eroilor este un act de cult si de cultura a sufletului romanesc


Pomenirea eroilor este un act de cult si de cultura a sufletului romanesc

 

Astazi, 22 decembrie 2008, in Catedrala patriarhala, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat o slujba de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea poporului roman in Decembrie 1989.

 

In cuvantul adresat celor prezenti in Catedrala patriarhala, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a subliniat faptul ca pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru demnitatea si libertatea poporului roman in decembrie 1989 este un act de cult si, in acelasi timp, de cultura a sufletului romanesc.

 

Este un act de cult, a precizat Preafericirea Sa, pentru ca cerem lui Dumnezeu sa-i odihneasca, iar pe noi sa ne miluiasca ca un Bun si de oameni iubitor. Observam ca harul lui Dumnezeu care lucreaza in eroi si in sfinti face ca noi sa ne ridicam in demnitate. De aceea, pomenirea eroilor este si un act de cultura a sufletului si de ridicare a noastra in demnitate ca fiinta recunoscatoare.

Daca recunoastem binefacerile primite de la Dumnezeu prin oameni si multumim Lui si celor prin care El lucreaza, atunci noi crestem spiritual. Daca nu multumim, nu traim ca oameni. Daca nu aratam recunostinta, nu aratam inaltarea sufletului la demnitatea de fiinta recunoscatoare.

 

In continuare, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a apreciat ca actul de pomenire al eroilor din toate timpurile, dar mai ales a acestor eroi tineri care s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea poporului roman in 1989 este o datorie morala a noastra. Acesti tineri care au fost pomeniti acum au aratat atunci, in Decembrie 1989, nu numai curaj, ci si foarte multa credinta. Ei ingenuncheau si rosteau rugaciunea Tatal Nostru, desi in scoala romaneasca nu s-a mai permis predarea religiei odata cu venirea regimului comunist.

 

In incheierea cuvantului, Preafericirea Sa  a amintit cateva din roadele jertfei eroilor din Decembrie 1989. Una din primele roade ale jertfei lor - a mentionat Parintele Patriarh Daniel - a fost reintroducerea orei de religie in invatamantul de stat. Apoi, sacrificiul lor a rodit prin ridicarea a mii de noi locasuri de cult in toata tara, Romania numarandu-se printre tarile Europei cu cele mai multe biserici in constructie in raport cu numarul populatiei. Acesti eroi, care au vazut cu ochii lor cum se daramau biserici in Bucuresti si s-au luptat pentru demnitatea si libertatea poporului roman, au facut ca prin jertfa lor noi sa primim libertatea si una din componentele libertatii adevarate este facerea de bine si preamarirea lui Dumnezeu. Preamarind pe Dumnezeu atunci cand ridicam noi locasuri de cult, restauram si consolidam pe cele vechi si deodata cu zidirea locasurilor de cult, zidim duhovniceste credinta si spiritualitatea ortodoxa romaneasca.

 

In acelasi timp, prin jertfa lor din care a decurs libertatea noastra, romanii pot merge oriunde in lume, iar multi dintre acestia au contribuit la infiintarea de parohii si eparhii  noi in strainatate.

 

Asadar, cand libertatea aceasta obtinuta prin jertfa preamareste pe Dumnezeu si ridica demnitatea poporului prin zidirea de locasuri sfinte, prin cultivarea virtutilor crestine, atunci libertatea dobandita este sfanta libertate.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

.

21 Decembrie 2008

Vizualizari: 477

Voteaza:

Pomenirea eroilor este un act de cult si de cultura a sufletului romanesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE