Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist i-a fost inmanat titlul de Drept al Popoarelor Lumii, conferit post-mortem pictorului George Rusu

 

Comunicat de presa

 

Miercuri, 27 iunie a.c, ora 12.00, Ambasada Statului Israel la Bucuresti si Patriarhia Romana au organizat la Palatul Patriarhiei, in Sala Presei,  ceremonia de decernare a titlului de Drept al Popoarelor Lumii pictorului bisericesc George Rusu (1880-1977) de catre Autoritatea Martirilor Holocaustului si a Comemorarii Eroilor "Yad Vashem" din Ierusalim.

 

La eveniment au participat Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, membri ai Sfantului Sinod, delegati ai autoritatilor de stat, reprezentanti ai Autoritatii Martirilor Holocaustului si a Comemorarii Eroilor "Yad Vashem", ai Ambasadei Israelului la Bucuresti, ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si Institutului National al Holocaustului "Elly Wiesel", preoti, studenti, jurnalisti,  etc.

 

Cu acest prilej, D-nul Meir Shai a prezentat fapta eroica a D-nului George Rusu si si-a exprimat recunostinta fata de cel care a salvat viata familiei sale: "Asumandu-si un risc enorm, la indemnul si cu sprijinul direct al Mitropolitului Tit Simedrea, D-nul George Rusu a reusit sa ne scoata din ghetou si sa ne adaposteasca - din octombrie 1941 pana in august 1943- in subsolurile Palatului Mitropoliei Bucovinei din Cernauti.

Timp de un an si opt luni am fost ocrotiti de slujitorii Mitropoliei, in timp ce zeci de mii de conationali ai nostri erau victime nevinovate ale unui infricosator Holocaust. "

 

La ceremonie au mai luat cuvantul D-nul prof. univ. dr. George Voicu, Seful Departamentului pentru Cercetare al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", D-na avocat Shotek, Vice-presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti, D-nul Dorel Dorian, redactor-sef la "Realitatea Evreiasca" si D-nul Prof. Univ. Dr.  Dumitru Avakian, in calitate de prieten al familiei D-nului Meir Shai, cu totii evocand personalitatea celui care a fost pictorul George Rusu. Mesajul E.S. D-na Rodica Gordon, Ambasadorul Statului Israel in Romania, a fost prezentat de D-nul Jonathan Rosenzweig, consilier al Ambasadei.

 

La final a luat cuvantul Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist care, omagiind fapta de iubire crestina a artistului George Rusu, a spus urmatoarele: "Astazi am savarsit o solemnitate de comemorare, dar si de bucurie, caci a fost salvata de la moarte o familie in vremuri de mare cumpana pentru existenta fiecaruia dintre noi. L-am cunoscut personal pe domnul George Rusu si i-am apreciat talentul artistic, dar si credinta pilduitoare. Toate popoarele au in istoria lor nescrisa pe dreptii si eroii lor. Noi, Biserica, ne rugam pentru toti acestia si ne bucuram cand si alte institutii, asemenea Institutului Yad Vashem, recunosc faptele pilduitoare ale fiilor Bisericii Ortodoxe Romane. Cuvantarile rostite justifica intru totul cele afirmate. Dumnezeu sa-i odihneasca cu dreptii pe toti cei care, mai presus de propria fiinta, au salvat vietile semenilor lor."

 

Titlul de Drept al Popoarelor Lumii, conferit post-mortem pictorului George Rusu, a fost inmanat Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist de catre reprezentantul Ambasadei Statului Israel la Bucuresti si urmeaza a fi expus la loc de cinste in Palatul Patriarhiei.

 

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1376

Voteaza:

Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist i-a fost inmanat titlul de Drept al Popoarelor Lumii, conferit post-mortem pictorului George Rusu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE