Precizari in legatura cu participarea preotului in Consiliul local sau judetean


Precizari in legatura cu participarea preotului in Consiliul local sau judetean


Independent politic, dar implicat in decizii comune

Participarea preotului in Consiliul local sau judetean

 

In legatura cu unele comentarii aparute dupa hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de a permite candidatura preotilor numai ca independenti si numai pentru Consiliile locale si Consiliile judetene cu aprobarea episcopilor lor, Patriarhia Romana face urmatoarele precizari:

 

Remarcam faptul ca cei ce au publicat materiale de presa pe aceasta tema mentioneaza ca atitudinea Bisericii Ortodoxe Romane difera de cea a Bisericii Romano-Catolice si a Cultului musulman, in timp ce ignora celelalte culte recunoscute din Romania care sunt de acord si practica implicarea deserventilor de cult in Consiliile locale si judetene. Aceasta situatie se regaseste, cu prioritate, in Transilvania unde, in Consiliile locale sau judetene, sunt mai ales reprezentanti ai cultelor protestante si neoprotestante. Pana in prezent, nu avem informatii ca activitatea personalului deservent al altor culte in Consiliile locale si judetene ar fi fost defavorabila cultelor respective sau comunitatilor locale.


Hotararea Sfantului Sinod (nr. 410/2004) de a interzice implicarea clerului in politica a fost luata in urma unor propuneri venite din Transilvania.

Acum,insa, pe baza experientei acumulate in ultimii ani, propunerea de a se permite preotilor sa candideze ca independenti in Consiliile locale si Consiliile judetene a venit tot din Transilvania. Hotararea de a permite preotilor sa se implice, numai ca independenti si numai in Consiliile locale si judetene, a fost luata tot de catre Sfantul Sinod, Patriarhia Romana fiind receptiva la propunerile ierarhilor tocmai pentru ca acestia cunosc foarte bine problemele cu care se confrunta comunitatile locale din eparhiile lor.  

   
In concluzie, experienta ultimilor ani a determinat Sfantul Sinod  sa nuanteze hotararea sa anterioara de a interzice implicarea clerului in politica partinica, permitand, totusi, preotilor, in anumite conditii, sa desfasoare  activitate decizionala in Consiliile locale si judetene. Daca experienta anilor viitori va arata ca hotararea Sfantului Sinod este benefica pentru viata comunitatilor locale, firesc, aceasta va fi mentinuta, in caz contrar, ea va fi revizuita.

 

Conducerea Bisericii este constienta de riscul unei posibile secularizari a comportamentului preotilor activi in Consiliile locale si judetene, dar si de posibilele avantaje ale influentei pozitive pe care preotii o pot exercita asupra celorlalti consilieri, daca acestia au o viata spirituala intensa si un simt practic.

 

Prin urmare, consideram ca este prematur sa emitem judecati radicale si pripite inainte de a vedea roadele  acestei misiuni sociale a preotului.

 

.

12 Martie 2008

Vizualizari: 407

Voteaza:

Precizari in legatura cu participarea preotului in Consiliul local sau judetean 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE