Raspuns la un demers jurnalistic lipsit de bun-simt

 

Referitor la materialul prezentat in ziarul Cotidianul din data de 22 august a.c., despre asa-zisul dosar de cadre al Parintelui Patriarh Teoctist si cele doua acuzatii denigratoare folosite de catre fosta securitate cu scopul de a compromite in primii ani ai regimului comunist pe Patriarhul Justinian si colaboratorii sai, precizam:

 

Cele doua acuzatii denigratoare provin din delatiuni aflate in Arhivele Nationale Istorice Centrale - Fond Directia Generala a Politiei. Acestea au fost facute publice in perioada 1991-1993 si au fost cercetate cu atentie de istorici in perioada 1995-2000 in sala de studiu a SRI, ajungandu-se la concluzia ca sunt acuzatii neintemeiate.

 

Acestea provin din delatiunile facute de numitul Tuta M.

Nica, arestat de securitate si condamnat in anul 1949. Sub presiunea anchetei de la securitate, Tuta M. Nica a dat o declaratie cuprinsa in referatul nr. 27256 / 23 aprilie 1949, intocmit cu cateva zile inainte ca Parintele Teoctist sa fie propus episcop vicar patriarhal. Istoricii care au cercetat documentele vremii sustin ca puterea comunista incerca compromiterea patriarhului Justinian prin acuzatia ca se inconjoara de colaboratori cu "probleme", si ca promoveaza "elementele cele mai reactionare din randul clerului".

 

Aceste calomnii au fost colportate de catre reprezentantii regimului comunist de fiecare data cand Parintele Patriarh Teoctist a fost ales in diferite demnitati ecleziastice, calomnii reluate inclusiv de catre Ion Cumpanasu, presedintele Departamentului Cultelor.

 

De altfel, aceste doua acuzatii au mai fost publicate in urma cu cativa ani in mass media de catre doi tineri istorici - a caror probitate profesionala este discutabila, marturie in acest sens fiind reactiile de atunci atat ale istoricilor, cat si ale unor lideri de opinie de notorietate din mass media.

 

Patriarhia Romana considera demersul jurnalistic al ziarului Cotidianul lipsit de bun simt, o impietate fata de o personalitate a Bisericii Ortodoxe Romane, care a trecut de curand la Domnul, precum  si o incercare deplasata de discreditare a Bisericii. 

 

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

 

 

 

 

.

22 August 2007

Vizualizari: 1277

Voteaza:

Raspuns la un demers jurnalistic lipsit de bun-simt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE