Rugaciune pentru unitatea crestina si actiune de solidaritate umana

Rugaciune pentru unitatea crestina si actiune de solidaritate umana Mareste imaginea.

Mesajul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adresat cu ocazia Saptamanii de Rugaciune pentru unitatea crestinilor - 2010

Iubiti frati si surori in Domnul,

Tema propusa pentru Saptamana de Rugaciune din anul 2010: „Voi sunteti martorii acestora“ (Luca 24,46-48), este deopotriva misionara si aniversara, fiind legata de implinirea a o suta de ani de la Conferinta Mondiala a Misiunilor, care a avut loc la Edinburgh, Scotia, in anul 1910. Aceasta tema invita Bisericile crestine sa binevesteasca iubirea lui Dumnezeu pentru oameni si sa-i cheme la mantuire ca inceput de viata noua, sfanta, in comuniune cu Dumnezeu si cu semenii. Ca si in anul 1910, acum Bisericile crestine au misiunea de a chema oamenii la pocainta si reconciliere, la comuniune si conlucrare, pentru a marturisi impreuna iubirea lui Hristos fata de toti oamenii.

Marturisirea Crucii si a Invierii lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce S-a facut Om pentru ca oamenii sa participe la viata si fericirea vesnica divina, este si va fi misiunea principala a Bisericii, dupa cum ne invata Sfantul Apostol si Evangelist Ioan: „Asa a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat pe Unul Nascut Fiul Sau ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica“ (cf. Ioan 3,16).



Anul 2010 este propus de Conferinta Bisericilor Europene sa fie an de actiune comuna in fata fenomenului migratiei fortei de munca, cauzata de o saracie materiala tot mai evidenta. In zilele noastre, din cauza noilor conditii social-economice si mai ales a adancirii diferentelor dintre bogati si saraci, asistam la un exil autoimpus al celor care nu au un loc de munca, fenomen dramatic pentru foarte multe dintre familiile semenilor nostri, in special pentru copii. Bisericile trebuie sa ajute cat mai multe dintre familiile afectate de migratie, oferindu-le asistenta spirituala, pastorala si social-caritabila, atat celor din Romania, cat si celor din diaspora.

Totodata, trebuie sa fim atenti si respectuosi, buni si prietenosi cu strainii care spera sa gaseasca in Romania ospitalitate si conditii de viata mai bune decat cele din propria tara de origine. In aceasta privinta, putem invata mult, atat din traditia noastra romaneasca multiseculara, cat si din experienta mai recenta a altor Biserici si popoare.


Asadar, suntem chemati ca, pe langa rugaciunea pentru unitatea crestina, sa cultivam si solidaritatea umana cu cei afectati de fenomenul migratiei astazi, astfel incat sa aratam ca Evanghelia iubirii lui Hristos este lumina vietii noastre in Biserica si in societate. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

† DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
 

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1056

Voteaza:

Rugaciune pentru unitatea crestina si actiune de solidaritate umana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE