Scrisoarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresata doamnei Roberta Alma Anastase

Scrisoarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresata doamnei Roberta Alma Anastase, Presedintele Camerei Deputatilor, in legatura cu proiectul Legii Educatiei Nationale

In ziua de 28 aprilie 2010, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat doamnei Roberta Alma Anastase, Presedintele Camerei Deputatilor, urmatoarea scrisoare in legatura cu proiectul Legii Educatiei Nationale:

Stimata Doamna Presedinte,
Am luat act cu surprindere si ingrijorare de unele prevederi ale proiectului Legii Educatiei Nationale in forma transmisa de Guvernul Romaniei catre Parlamentul Romaniei, in data de 14 aprilie 2010, forma care, pe de o parte, difera in cateva aspecte importante pentru Biserica Ortodoxa Romana de textul care s-a aflat in dezbatere publica, iar pe de alta parte nu tine cont de o serie de observatii ale Patriarhiei Romane, care vizau concordanta noului act normativ cu prevederi ale Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.
Prevederile a caror modificare se impune privesc statutul orei de religie si al cadrelor didactice care predau disciplina religie, precum si programa pentru disciplina religie.

1. Astfel, in art. 17, alin. (3) din Proiectul Legii Educatiei Nationale se arata: „La cerere, in locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii si artelor sau alte cursuri utile in formarea comportamentului etic, social sau comunitar.”

Acest alineat, care nu a existat in forma initiala, scade importanta orei de religie intre celelalte discipline scolare si poate genera forme de abuz, oferind directorilor unitatilor scolare posibilitatea de a completa norma didactica acolo unde este cazul, prin retragerea elevilor de la ora de religie. Exprimarea „in locul orei de religie” transforma aceasta disciplina, afirmata ca parte a trunchiului comun, intr-o disciplina optionala.

2. Mult mai necesara este completarea articolului 17 cu prevederi privind statutul profesorului de religie, in sensul celor aratate in art. 32, alin. (2) din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor si in art. 136 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, respectiv: „disciplina Religie poate fi predata numai de personal abilitat, in baza protocoalelor incheiate intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si cultele religioase recunoscute oficial de stat”, prevederi care nu se regasesc in proiectul de lege prezentat Parlamentului Romaniei.

3. De asemenea, proiectul de lege restrange posibilitatea cultelor de a-si elabora programele pentru disciplina religie, drept recunoscut prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, art. 34, alin. (1).

Prin urmare, Va rugam sa sustineti propunerile de amendamente ale Patriarhiei Romane, prezentate si motivate in anexa, pentru ca noua Lege a Educatiei Nationale sa fie un act normativ care sa promoveze si valorile integratoare ale disciplinei religie.
Cu pretuire si binecuvantare,

† DANIEL,
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

29 Aprilie 2010

Vizualizari: 538

Voteaza:

Scrisoarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresata doamnei Roberta Alma Anastase 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE