Simbolismul insemnelor arhieresti

 

Mitra este accesoriul liturgic folosit de arhierei pentru acoperirea capului, avand forma coroanei sau diademei de odinioara imparatilor bizantini. Mitra simbolizeaza "cununa de spini a Mantuitorului, precum si mahrama de pe capul Lui" (Sf. Simeon al Tesalonicului). Mitra reprezinta demnitatea slujirii imparatesti a Mantuitorului, precum si vrednicia primita de arhiereu de la Hristos ca principal savarsitor al celor sfinte.

 

Engolpionul este o insigna arhiereasa de forma unei iconite-medalion, confectionata din email, aur sau argint si infatiseaza pe Mantuitorul sau pe Maica Domnului.

El se poarta pe piept, fiind legat de un lantisor trecut peste gat. Engolpionul este specific Bisericilor Ortodoxe. Arhiereii poarta engolpionul atat in timpul serviciului divin, cat si in viata de toate zilele. Engolpionul simbolizeaza pecetea si marturisirea credintei cea din inima . Cand are pe el reprezentat chipul Maicii Domnului, simbolizeaza puterea mijlocitoare si ocrotitoare a Prea Sfintei Fecioare Maria, careia i se incredinteaza.

 

Crucea pectorala este o insigna a demnitatii arhieresti, pe care arhiereul o poarta la piept nu numai in timpul serviciului divin, ci si in timpul vietii de zi cu zi. Crucea pectorala simbolizeaza Crucea lui Hristos, semn al biruintei asupra pacatului si a mortii.

 

Carja sau toiagul pastoresc este un baston inalt confectionat din lemn sau metal, impodobit cu placute de aur, fildes sau argint. La capatul de sus se termina cu doi serpi incrustati peste care se suprapune un glob surmontat de o mica cruce. Pe manerul toiagului se infasoara de obicei o marama cusuta cu fir pentru a fi mai usor de purtat. Arhiereii primesc carja ori de cate ori intra in biserica si slujesc, iar cand asista numai la serviciul divin, ei raman cu carja pastorala obisnuita (mai simpla) pe care o poarta si in afara bisericii. Carja simbolizeaza puterea de a pastori Biserica si autoritatea pastorala a arhiereului. Cei doi serpi de la capatul de sus al carjei simbolizeaza intelepciunea arhiereului. In intregimea ei, carja simbolizeaza Crucea Mantuitorului Iisus Hristos in numele caruia slujeste arhiereul.

 

Mantia este un vesmant lung si larg de culoare purpurie, fara maneci, ca o pelerina bogata, imbodobita pe laturi cu niste benzi numite fasii. Se incheie la gat si jos in fata. Mantia isi are originea in mantaua monahala de odinioara, adoptata ca insemn arhieresc, deoarece episcopii (arhiereii) sunt recrutati din randurile calugarilor. Mantia simbolizeaza puterea si plenitudinea slujirii arhiereului.

 

Toate cele cinci insemne arhieresti sunt purtate de catre toti episcopii.

 

Patriarhul, pentru a se deosebi de mitropoliti si de ceilalti episcopi (care poarta o cruce si un engolpion - fie cu Mantuitorul, fie cu Maica Domnului), poarta doua engolpioane (unul cu Mantuitorul si unul cu Maica Domnului).

 

In Biserica Ortodoxa Romana vestimentatia (costumatia) Patriarhului este de culoare alba.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI

 

.

28 Septembrie 2007

Vizualizari: 1525

Voteaza:

Simbolismul insemnelor arhieresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE