Deniile din Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor


Deniile din saptamana ultima a Postului Mare sunt slujbele care se savarsesc seara la ora 18.00. Aceste slujbe incep din seara Floriilor, pna vineri seara, inclusiv.

Prin caracterul si continutul lor, deniile sunt unicate in cultul divin ortodox. Etimologic vorbind, cuvntul "denii" este de origine slava si inseamna zilnice, de la care a derivat "bdenie" ce se traduce ca priveghere sau slujba nocturna.

Mai precis, denia este slujba utreniei sau "de dimineata" care se savrseste seara, in ajun. Denia se deosebeste de priveghere, care inseamna tot slujba de seara, prin faptul ca se refera numai la utrenia savrsita seara. Scopul acestor rnduieli bisericesti este ca prin post,  rugaciune, cntare, citirea Sfintei Scripturi, meditatie si pocainta sa ne dezgolim de toata rautatea si sa ne umplem prezenta iubitoare a lui Hristos.

Zilele de luni, marti si miercuri din Saptamna Mare sunt pregatitoare pentru orice credincios in vederea intelegerii sensului venirii lui Hristos in lume, patimilor si mortii sale, anume acela de a birui pacatul si moartea prin jertfa de Sine. În aceste zile, la denii se citesc pilde despre imparatia cerurilor, texte despre pocainta si, mai ales, despre adevarata iubire pentru Dumnezeu si pentru aproapele. Miercuri este ziua in care Iuda L-a vndut pe Iisus fariserilor, pe 30 de arginti.

Joia Mare este ziua in care a avut loc Cina cea de Taina, la care Hristos a prefigurat jertfa Sa prin frngerea pinii "Acesta este Trupul Meu, care se frnge pentru voi, spre iertarea pacatelor" si prin oferirea vinului "Acesta este Sngele Meu, al legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor". Tot in aceasta seara, inainte de cina, Iisus a spalat picioarele ucenicilor Sai invatndu-i ca fiecare trebuie sa se supuna cu smerenie si dragoste fratilor sai. Dupa Cina, Iisus a plecat in gradina Ghetsimani, unde s-a rugat cu lacrimi de snge si unde a fost apoi arestat de soldatii calauziti de tradatorul Iuda. Dupa arestare, Iisus a fost judecat de arhierei, de regele Irod si de procuratorul roman Pilat din Pont. Specific deniei de joi seara este citirea celor 12 Evanghelii ce reprezinta fragmente de texte extrase din cele patru Evanghelii in care sunt relatate patimile lui Iisus si scoaterea solemna a Sfintei Cruci in mijlocul bisericii.

Vinerea Mare este ziua de doliu a crestinatatii: atunci a fost rastignit Mntuitorul. De aceea, in aceasta zi, in nici o biserica crestina, nu se oficiaza slujba Liturghiei si este recomandata fi zi de post negru.

Denia Prohodului, adica slujba inmormntarii lui Iisus, acestei seri se deosebeste de celelelte prin cntarea Prohodului Domnului in trei stari ct si prin ritualul inconjurarii bisericii cu Sfantul Epitaf, pictura sau broderie pe o pnza care reprezinta scena punerii in mormant a Mantuitorului.

.
Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2012

Vizualizari: 5698

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE