A II-a parte a conferintelor preotesti din Arhiepiscopia Iasilor


Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, la Centrul de Conferinte "Providenta" din Iasi au loc in aceste zile lucrarile conferintelor preotesti din Arhiepiscopia Iasilor. La aceste conferinte preotesti, care au debutat luni, participa peste 1000 de preoti care dezbat problema familiei crestine astazi si problema preotului aflat in dificultati materiale. La lucrarile de astazi si maine participa preotii din Protopopiatele Iasi II, Pascani, Darabani, Saveni, Piatra Neamt si Targu Neamt. Astazi, pr. Vilie Dorosinca, protopop de Iasi II, a vorbit despre efectele migrarii romanilor asupra familiei: "Plecarea unuia dintre soti pe o perioada mai lunga in strainatate a creat premisele savarsirii unor acte de infidelitate sau chiar a dus la divortul multor familii aflate in aceasta situatie.

Plecarea in strainatate este un act survenit ca urmare a unei necesitati de ordin material, care il determina pe emigrant sa accepte orice fel de munca atata vreme cat este oarecum mai bine platit. Cel care emigreaza presteaza munci necalificate in conditii uneori inumane. Prin plecarea in strainatate, mai ales a tinerilor, se produce o scadere a numarului de locuitori si o imbatranire a populatiei. Tinerii cu performante deosebite la invatatura sunt tentati sa-si caute in strainatate un loc de munca unde sa fie recompensati pe masura valorii si a muncii depuse. Casatoria romanilor ortodocsi cu persoane din strainatate de alte confesiuni ar insemna trecerea acestora din urma la ortodoxie sau pierderea credinciosilor proprii care au renuntat la credinta in care au fost botezati, insemnand o pierdere pentru ortodoxie".

In cadrul aceleasi conferinte preotesti, pr. Pavel Postolachi, protopop de Pascani, a vorbit atat despre criza familiei, cat si despre atitudinea pe care un crestin trebuie sa o adopte in fata unei astfel de situatii: "Criza familiei se manifesta si in abandonul copiilor, in abandonul parintilor, in numarul mare de divorturi, in numarul mare de avorturi, in cresterea violentei in familie si in cresterea delicventei juvenile. Familia crestina este din ce in ce intr-o mai mare suferinta, de aceea sotii trebuie sa traiasca in Biserica pentru a face fata presiunilor care ar putea duce la destramarea casniciei. Numai intr-o participare sustinuta la viata Bisericii isi pot pastra si intari credinta, nadejdea si iubirea - valori fundamentale ale vietii spirituale, care asigura sinceritatea, fidelitatea si statornicia, temeiuri morale ale vietii de familie. Starile generate de pacat pot fi prevenite si inlaturate numai printr-o viata evlavioasa si conforma cu preceptele morale ale Sf. Scripturi si cu poruncile si invataturile Bisericii".  

De asemenea, pr. Dumitru Ailincai, protopop de Piatra Neamt, a prezentat cateva statistici din acest protopopiat referitoare la spiritualitatea familiei: "Cat se pastreaza valorile spirituale? 65% dintre crestini. Cum se respecta postul adevarat in familie? Tot mai multe familii postesc cu ravna, evlavie, ferire de vicii si apropiere de Sfintele Taine. In proportie de 70% se incearca a respecta valorile postului. In ce masura se conformeaza viata familiei la principiile evanghelice? Majoritatea persoanelor in varsta incearca sa traiasca principiile evanghelice, insa tinerii isi amintesc de ele doar la nevoie. Cati dintre enoriasi sunt stapaniti de duh secularizant, indiferentism sau anticlericalim? 30 - 35%".

In continuare, pr. Ioan Dogariu, protopop de Tg. Neamt, a vorbit despre rolul parintilor in viata familiei: "O importanta datorie a parintilor este educarea copiilor. Copiii vor face in viata ceea ce au vazut la parintii lor. Neglijarea educatiei copiilor este tot una cu neglijarea mantuirii lor. Parintii adevarati sunt considerati de Sf. Ioan numai cei care isi educa copiii. Tatal nu este numai cel ce da nastere, ci si cel care da o educatie si o crestere buna copilului sau. Mama nu este numai cea care isi poarta pruncul in pantece, ci si cea care il creste cum se cuvine. Nu natura, ci virtutea ii face sa fie parinti. Parintii sunt datori sa intipareasca in sufletul fraged al copilului bunele invataturi si deprinderi. Parintii care se ingrijesc de educatia copiilor sunt ca si pictorii de tablouri sau ca sculptorii care daltuiesc statui din blocuri de piatra".

 

 

 

.

23 August 2007

Vizualizari: 1161

Voteaza:

A II-a parte a conferintelor preotesti din Arhiepiscopia Iasilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE