Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Cuviosul Efrem Sirul

 

Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Cuviosul Efrem Sirul

 
Sfantul Efrem, care a lasat Bisericii peste 3 milioane de versuri, comentarii la aproape toate cartile Sfintei Scripturi, tratate impotriva ereziilor, imnuri inchinate Raiului, Maicii Domnului, credintei, marilor minuni ale Mantuitorului si ale sarbatorilor anului, a trecut la cele vesnice in anul 373. Mai multe detalii despre viata sfantului ne-au fost oferite de catre pr. Cristian Munteanu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Dumitru Staniloae" din Brasov: "Este cel mai de seama scriitor al Bisericii Siriene. S-a nascut la Nisibi, in Mesopotamia, la inceputul veacului al IV-lea, cel mai probabil in anul 306, intr-o familie de crestini. De tanar a fost atras de viata monahala, un rol insemnat in educatia si formarea lui ca om al Bisericii avandu-l episcopul de Nisibi, Iacob, care l-a facut mai tarziu conducatorul Scolii catehetice din localitate.

Ca apropiat al ierarhului sau, il insoteste pe acesta la Sinodul I ecumenic de la Niceea. Stim ca a fost hirotonit diacon, si a ramas in aceasta treapta ierarhica pana la sfarsitul vietii. In calitate de conducator al Scolii catehetice si datorita darului primit de la Dumnezeu, Efrem aduce servicii importante cetatenilor din Nisibe cu ocazia acelui cunoscut asediu pe care l-au suportat din partea persilor in mai multe randuri, pe o perioada de peste 20 de ani. In anul 363, orasul Nisibe este cedat persilor, Efrem paraseste cetatea si se retrage in orasul Edessa, unde isi petrece ultima perioada a vietii sale, ocupandu-se de educatia tinerilor care veneau la el. Este unul dintre celebrii intemeietori ai Scolii catehetice de la Edessa, fiind unul dintre dascalii cei mai importanti ai acesteia. In anul 370 calatoreste in Cezareea Capadociei, unde se intalneste cu vestitul Sf. Vasile cel Mare, si trece la Domnul in anul 373".

Despre rugaciunile scrise de catre Sf. Cuv. Efrem Sirul ne-a vorbit parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, staret al Manastirii Putna si exarh al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor: "S-a inscris in constiinta vietii Bisericii noastre prin scrierile sale, prin rugaciunile pe care ni le-a lasat, dar mai ales prin rugaciunea "Doamne si Stapanul vietii mele.", pe care o rostim in Postul Mare si care este o sinteza a vietii noastre duhovnicesti. Toate scrierile Sf. Efrem Sirul sunt patrunse de acest duh al umilintei si al pocaintei".

.

28 Ianuarie 2008

Vizualizari: 1042

Voteaza:

Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Cuviosul Efrem Sirul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE