Biserici si manastiri inchinate Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon

 

Biserica "Sf. Pantelimon" din Bucuresti este in sarbatoare

Acest sfant locas a fost ridicat in anul 1872 de catre negustorii care locuiau in zona. Biserica a fost puternic avariata dupa cutremurul din 1977, in anii urmatori beneficiind de lucrari masive de restaurare, dupa cum ne-a marturisit parintele paroh Ioan Stanculescu: "Ea este biserica negustorilor din obor, care au mers pana la Petrograd. De aceea, au putut sa faca aceasta biserica asa de mare si de inalta, asa de spatioasa. Actuala biserica, asa cum se prezinta astazi, se datoreste lucrarilor de consolidare in urma lucrarilor de dupa cutremurul din 1977, cand a fost grav avariata.

Ce s-a mai pastrat de la vechea biserica este catapeteasma, care a fost consolidata, care a fost ferita in timpul consolidarii, in sensul ca a fost imbracata cu lemn".

Capela "Sf. Pantelimon" de la Spitalul de Neurologie din Brasov isi sarbatoreste hramul

Capela a fost infiintata in anul 1990, insa mai multe amanunte in acest sens am aflat de la pr. Marius Uta: "Parohia cu hramul "Sf. Pantelimon" de la Spitalul de Neurologie din Brasov a fost infiintata in anul 1990, din initiativa parintelui protopop Mosoiu, la scurt timp a fost construita o mica capela la sectia Psihiatrie, dar, din nefericire, actulamente nu putem savarsi prea multe slujbe, pentru ca este cu circuit inchis. De-a lungul celor 17 ani de pastoratie au fost patru preoti".

Biserica "Sf. Pantelimon" din Suceava isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Sfantul locas a fost ridicat intre anii 1999 - 2002, iar in anii care au urmat s-a pictat biserica. Mai multe detalii despre aceasta biserica am aflat de la parintele Cristian Lazareanu, parohul Bisericii "Sf. Pantelimon" din Suceava: "Biserica Sf. Pantelimon, situata pe dealul Tatarasi din Suceava, este constructie de data recenta, piatra de temelie fiind pusa in primavara anului 1999, constructia desfasurandu-se pana in anul 2002, cand incep lucrarile de pictura. Lucrarile au durat, cu unele intreruperi, aproximativ patru ani. In vara anului 2002 am intrat, prin bunavointa IPS Pimen, in slujirea acestei sfinte biserici, iar de atunci si pana astazi s-au finalizat lucrarile de pictura. In continuare, ne-am concentrat fortele si am inceput o casa de praznuire, un mic locas, pentru desfasurarea activitatilor din cadrul parohiei noastre".

Biserica "Sf. Pantelimon" din Barlad isi sarbatoreste hramul

In momentul de fata, locasul de cult se afla in constructie, dupa cum ne-a spus pr. Emanuel Negru, paroh al acestei biserici: "In '98 s-au daramat zidurile, ceea ce a mai ramas de la cutremurul din '77, dupa care, in 2000, am preluat lucrarile bisericii si am demarat aceste lucrari. Pana in 2002 am lucrat cu o firma de la Galati, dupa care am sistat lucrarile din lipsa de fonduri, dar le-am reluat in vara anului 2005. Actualmente suntem la centura de deasupra geamurilor, pridvorul este aproape finalizat, si mai asteptam sa vina ceva fonduri pentru a continua lucrarile. Speram ca in timp destul de scurt sa finalizam si acoperisul bisericii".

 

Manastirea Durau isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon este ocrotitorul Manastirii Durau, care astazi isi sarbatoreste cel de-al doilea hram. Biserica actuala a manastirii a fost construita intre 1832 - 1835 pe locul unei vechi biserici de lemn. Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri am aflat de la parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: "Prima atestare documentara a Schitului Durau este cea din 1779, stareta fiind vestita monahie Nazaria, care a avut viata cuvioasa. La Schitul Durau, care a devenit in ultima vreme manastire, au trait numerosi calugari. De acest schit si-a legat numele si Tonitza care, impreuna cu cativa ucenici de-ai sai, in prima parte a veacului al XX-lea, mai precis in anii 1935 - 1937, au pictat cea mai mare parte a bisericii acestei manastiri intr-o tehnica speciala. Biserica principala a manastirii a fost construita in anii 1832 - 1835. In perioada regimului totalitar, Manastirea Durau a functionat ca biserica de parohie, cei mai multi dintre calugari fiind alungati din manastire, iar o parte dintre casele manastirii, aflate in vecinatatea bisericii, a fost daramata in mod abuziv".  De asemenea, parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre Centrul Cultural-Pastoral "Sfantul Daniil Sihastru" infiintat in anul 1991, in cadrul Manastirii Durau, cu binecuvantarea si prin stradania IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: "Dupa anul 1990, cu binecuvantarea si prin stradania IPS Mitropolit Daniel si a vietuitorilor din locul respectiv, manastirea a trait o perioada de revigorare din toate punctele de vedere. Aici a luat fiinta Centrul Cultural-Pastoral "Sfantul Daniil Sihastru", ca loc de promovare a spiritualitatii ortodoxe. In interiorul acestui centru pastoral-cultural s-a amenajat si un paraclis care a fost pictat de catre arhim. Bartolomeu Florea de la Manastirea Sihastria. Slujba de sfintire a acestui centru a fost savarsita la 30 octombrie 1995. Manastirea Durau continua o veche traditie monastica din tinutul Neamtului si ofera si in prezent pelerinilor posibilitatea de a asculta o slujba, de a se reculege duhovniceste si de a privi catre frumusetea creatiei care o ofera Muntele Ceahlau si imprejurimile sale".

Manastirea "Sf. Pantelimon" din statiunea Lacu Sarat, judetul Braila, isi sarbatoreste hramul

Piatra de temelie a manastirii a fost asezata in urma cu 11 ani, iar sfintirea a avut loc in anul 1999. Parintele Teodor Sima, duhovnic la acest asezamant, ne-a spus urmatoarele: "Initiata in anul 1996 si finalizata in 2001, manastirea de la Lacu Sarat este una dintre cele mai noi din Romania. Centru duhovnicesc si misionar, manastirea este tinta numerosilor pelerini veniti din toate colturile tarii, dar si a celor veniti din tarile vecine. Ansamblul manastiresc cuprinde biserica manastirii, construita din lemn in stil maramuresean, un corp de chilii, si se afla in constructie un arhondaric. Sufletul manastirii il reprezinta grupul celor 11 maicute care imbina zilnic momentele de rugaciune cu munca la atelierul de broderie si la cel de incondeiat oua. Anul acesta se marcheaza 11 ani de cand s-a pus piatra de temelie si 8 ani de cand s-a sfintit manastirea. Ea a devenit deja un punct de interes duhovnicesc intr-o zona ce pana mai ieri era cautata doar din punct de vedere medical sau turistic".

 

.

27 Iulie 2007

Vizualizari: 3700

Voteaza:

Biserici si manastiri inchinate Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE