Conferinta semestriala cu preotii din Arhiepiscopia Bucurestilor

 

In prezenta PF Parinte Patriarh Teoctist, la Palatul Patriarhiei din Capitala s-a desfasurat ieri conferinta semestriala cu preotii din Arhiepiscopia Bucurestilor. Tema intrunirii a fost "Apostolatul social al Bisericii - implinirea lucrarii in Hristos". Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Bogdan Ciubotaru, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Bucurestilor: "Au fost prezenti PF Parinte Patriarh Teoctist, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Cei trei refereti, doi dintre ei cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, au prezentat problematica aceasta a apostolatului social al Bisericii in contextul vremii de azi, dar si de-a lungul istoriei Bisericii. Referentul principal este si cel care a pus accentul pe ceea ce inseamna modelul hristic de apostolat social, astfel incat s-a spus intr-o scurta definitie ca Iisus Hristos este Cel ce a trait numai pentru ceilalti, modelul acesta al lui Hristos fiind adevaratul model de apostolat social al Bisericii si este, de asemenea, singurul mod de a vietui ca Hristos.

In luarile de cuvant ale celorlalti referenti s-a punctat faptul ca acest apostolat social este de fapt un raspuns la darul lui Dumnezeu pentru noi oamenii, astfel incat trebuie ca acest raspuns sa fie cat mai apropiat de darul facut de Dumnezeu noua. Patrunderea Bisericii in scoala, in Armata, in penitenciare, in institutii sociale, aparitia asezamintelor sociale dupa modelul Vasiliadelor si incercarile reusite de reducere a suferintei din punct de vedere material si moral a credinciosilor este o prioritate a Bisericii, care a fost reliefata, punctata de catre vorbitori prin opera aceasta pe care Arhiepiscopia Bucurestilor, Protoieria din Capitala, o desfasoara in latura sociala".

Parintele Bogdan Ciubotaru ne-a vorbit si despre luarile de cuvant ale PF Parinte Patriarh Teoctist si ale celorlalti ierarhi prezenti astazi la conferinta cu preotii din Arhiepiscopia Bucurestilor: "PF Parinte Patriarh Teoctist si PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, si episcopii vicari de la Arhiepiscopia Bucurestilor au subliniat si un alt aspect. Apostolatul social nu este doar asistenta sociala, ci este si Biserica si Societate, Biserica si Europa, Biserica si politica, Biserica si integrare europeana. Este, de fapt, asa cum s-a reliefat de catre toti vorbitorii, o liturghie dupa liturghie. Bucuria Parintelui Patriarh a fost exprimata prin aceste cuvinte: "Am descoperit aici, in sala, valori tinere de preoti care ne incurajeaza si ne risipesc teama de cele viitoare". Asta, referitor la cei trei referenti, preoti tineri, foarte competenti si implicati in latura aceasta de apostolat social in ansamblul lui. S-a reliefat in final si faptul ca desi in Bucuresti se construieste foarte mult pe latura apostolatului social - cantine parohiale, asezaminte pentru batrani, asistenta care se acorda in combaterea violentei domestice, abandonului familial, abandonului scolar, iar altele multe s-au refacut din temelie - nu trebuie sa se stagneze latura aceasta a activitatii sociale, pentru ca ea trebuie sa fie o constanta permanenta a vietii noastre".

 

 

.

03 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2868

Voteaza:

Conferinta semestriala cu preotii din Arhiepiscopia Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE