Congresul international de teologie dedicat Sf. Ioan Gura de Aur, la final

 

La Palatul Patriarhiei din Bucuresti au continuat si ieri lucrarile congresului international de teologie dedicat Sfantului Ioan Gura de Aur. In cea de a treia si ultima zi a intrunirii, organizata sub inaltul patronaj al PF Parinte Patriarh Teoctist, au avut loc dezbateri si au fost prezentate noi referate. Mai multe detalii despre ziua de ieri am aflat de la pr. prof. dr.

Nicolae Necula, decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" din Bucuresti: "Am reluat lucrarile congresului dedicat Sfantului Ioan Gura de Aur cu discutii pe marginea referatelor sustinute, care nu ne-au lasat timp sa facem acest lucru, si dupa aceea cu prezentarea a trei referate importante. Doua din ele au avut in vedere "Cuvant de invatatura al Sfantului Ioan Gura de Aur" care se citeste in ziua de Pasti, despre care a vorbit prof. dr. Ivan Dimitrov, decanul Facultatii de Teologie din Sofia si ministru secretar de stat pentru Culte, aducand o contributie foarte interesanta si foarte originala in privinta interpretarii si a locului Sf. Ioan Gura de Aur in cultul divin public ortodox, in diversele editii ale cartilor de cult, in critica textului etc., ceea ce ne-a sugerat o aprofundare in viitor mai deosebita. Apoi, a urmat un referat prezentat de fostul nostru student si doctor in Teologie la Facultatea de Teologie din Bucuresti pr. prof. dr. Nadim Tarazi Paul de la St. Vladimir's Seminary, New York, care a vorbit despre "Exegeza in serviciul predicii si al transmiterii invataturii", un referat extraordinar de frumos, de dens, de cuprinzator, cu precizari in ceea ce priveste rolul si locul Sfintei Scripturi, al cuvantului lui Dumnezeu, in predica si invatatura de credinta. Dupa o scurta pauza am reluat seria de comunicari. Primul referat a fost prezentat de prof. dr. Innocenzo Gargano, de la Institutul Pontifical Oriental din Roma, care a vorbit despre "Sf. Ioan Hrisostom si Sf. Scriptura", apoi a urmat referatul "Sf. Ioan Hrisostom, comentator al Cartii lui Iov", prezentat de doamna Francisca Baltaceanu, de la Institutul Catolic din Bucuresti si contributia pr. prof. dr. Petre Semen, de la Iasi, cu tema "Fundamentarea biblica a filantropiei la Sf. Ioan Gura de Aur. Dupa pauza de pranz am continuat cu referatele prof. dr. Hrisostomos Stamoulis, de la Universitatea din Tesalonic, care a prezentat tema "Sf. Ioan Gura de Aur, teologul iubirii universale", apoi pr. prof. dr. Vasile Mihoc, care a adus un referat personal despre principiile hermeneutice ale Sf. Ioan Gura de Aur, iar in incheiere pr. prof. dr. Constantin Coman a prezentat tema "Sf.
Ioan Gura de Aur, exeget al Sfintei Scripturi, exeget al dumnezeiestii iubiri", dupa care am formulat cateva concluzii".

.

15 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2827

Voteaza:

Congresul international de teologie dedicat Sf. Ioan Gura de Aur, la final 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE