IPS Parinte Mitropolit Daniel isi aniverseaza 17 ani de arhierie prin oficierea Sf. Liturghii


IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, aniverseaza astazi, 4 martie 2007, 17 ani de la hirotonia intru episcop. Evenimentul a avut loc pe data de 4 martie 1990, in Duminica Ortodoxiei, cand IPS Sa a fost hirotonit Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul de "Lugojanul". Intr-un interviu acordat postului de radio Trinitas, IPS Parinte Mitropolit Daniel a facut cateva marturisiri despre momentul hitoronirii ca episcop: "Momentul hirotoniei intru arhiereu a insemnat pentru mine o chemare sfanta la slujirea lui Hristos si a Bisericii Sale, intr-o vreme de mari schimbari in societatea romaneasca, trecerea de la dictatura comunista la libertate, adica la o societate pluralista din punct de vedere politic, si concurential din punct de vedere economic. Faptul ca am fost hirotonit episcop vicar in Catedrala mitropolitana din Timisoara, in orasul martir in care a inceput revolutia din decembrie 1989, purta in sine o semnificatie misionara si spirituala deosebita, mai ales ca evenimentele cele mai importante din decembrie 1989 s-au desfasurat la Timisoara in apropierea acestei Catedrale impunatoare, in care mergeam adesea in tinerete pentru a ma inchina la moastele Sf. Iosif cel Nou de la Partos, mitropolit al Banatului in secolul al XVII-lea.

Data de 4 martie 1990 a coincis in ziua hirotoniei mele cu Duminica Ortodoxiei, fapt pe care l-am considerat nu o simpla intamplare, ci o chemare tainica de a apara si promova si mai mult valorile Ortodoxiei pe care le-am prezentat ani de-a randul in Europa Occidentala, in timpul studiilor de doctorat in Franta si Germania si in timpul profesoratului in Elvetia, la Geneva, potrivit indrumarii parintelui meu indrumator de doctorat, Dumitru Staniloae, si potrivit sfaturilor pe care le-am primit de la parintele meu duhovnic, arhim. Cleopa Ilie, de la Manastirea Sihastria din Neamt. Mi-a aduc aminte cu drag de ziua aceea de 4 martie 1990, in care sentimentele de bucurie se imbinau in suflet cu teama unei raspunderi mari, care este arhieria sau episcopatul".

La 7 iunie 1990, IPS Sa a fost este Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si intronizat la 1 iulie 1990. In aceasta demnitate, IPS Sa a desfasurat o intensa activitate pe multiple planuri, lucru care ne-a fost subliniat de catre pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de Invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: "Cei 17 ani de arhipastorire ai IPS Daniel ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei nu au insemnat nimic altceva decat o implinire a principiului paulin: "Slujba ta fa-o deplin", pentru ca activitatea IPS Daniel la Iasi este una complexa si care vizeaza toate domeniile vietii sociale. Cand spun viata sociala am in vedere atat viata culturala, intelectuala, a eparhiei, cat si aspectele profund sociale, ca cele legate de sanatate sau de nevoile atat de acute ale credinciosilor din eparhia noastra. A fost o activitate care a dus la niste realizari deosebite, pe toate planurile activitatii pastorale si misionare. E o implinire a unor eforturi deosebite, o implinire care face ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei sa vorbeasca astazi nu atat la modul teoretic, cat prin ceea ce se vede, prin realizarile si prin faptele pe care aceasta eparhie le-a realizat, incat cei 17 ani sunt o implinire si un exemplu de daruire totala".

Referindu-se la activitatea IPS Parinte Mitropolit Daniel, parintele consilier Mihai Vizitiu a tinut sa ne evidentieze in primul rand grija deosebita a IPS Sale pentru pregatirea preotilor si pentru dezvoltarea invatamantului teologic: "Primul lucru pe care l-as semnala ar fi acela legat de pregatirea preotilor. IPS Sa a fost un implinitor al preceptului paulin ca preotii sa fie destoinici sa invete pe altii. Reinfiintarea Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi, cea care a pus bazele, impreuna cu alte facultati, Universitatii din Iasi, fiind prima Facultate de Teologie Ortodoxa din tara, apoi cele sase Seminarii, deoarece Moldova era cea mai vitregita din punct de vedere al prezentei preotilor in parohiile din satele din Moldova, o zona saraca nu numai material, ci o zona saraca si in acoperirea acestor nevoi spirituale ale credinciosilor. Infiintarea acestor Seminarii a facut ca in cea mai mare parte a acestor sate, care niciodata n-au avut biserica, n-au avut un preot stabil in comunitatea respectiva, astazi, aceste nevoi sa fie acoperite. Prin urmare, a acordat o atentie deosebita acestui lucru, dar nu cu niste preoti care doar sa fie acolo, niste oameni formali, ci niste preoti implicati activ si in celelalte probleme de natura sociala".

Parintele consilier Mihai Vizitiu s-a referit apoi la multiplele institutii culturale si sociale infiintate cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: "Ce sa mai vorbim de institutiile cultural-misionare si pastorale: Institutul "Trinitas", Institutul Social-Pastoral "Sf. Nicolae", Centrul "Providenta", Caminul Teologic, Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru" de la Durau, alte centre culturale sau centre de restaurare a patrimoniului nostru cultural, cum ar fi Centrul "Resurrectio", Centrul de Cercetare "Tabor". Sub aspect social-caritativ, o activitate care aminteste de epoca primara a Bisericii, cand ierarhii si preotii erau implicati profund in aceste nevoi ale oamenilor, amintim Institutul Social-Caritativ "Diaconia", a carui activitate permanenta face sa aline suferintele atator oameni, Fundatia "Solidaritate si Speranta", Birourile de Asistenta Sociala de pe langa protopopiate, Centrele pentru batrani si copii, cantinele sociale care sunt intr-un numar apreciabil, patru Centre de zi. De asemenea, nu putem sa nu amintim de institutiile social-medicale: Centrul Medical "Providenta", Centrul de Diagnostic si Tratament "Providenta", Dispensarul Policlinic "Sf. Apostoli Petru si Pavel", Cabinetul Stomatologic "Sf. Pantelimon", precum si cabinete medicale de la unele manastiri din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor".

Nu in ultimul rand, parintele consilier Mihai Vizitiu ne-a evidentiat si activitatea liturgica si didactica a IPS Parinte Mitropolit Daniel: "IPS Daniel este un om liturgic prin excelenta. Sunt saptamani cand intr-o saptamana o singura zi n-a slujit, ceea ce arata ca ierarhul se implica in viata duhovniceasca si a studentilor, si a credinciosilor pe care ii pastoreste, pentru ca foarte multe dintre aceste slujbe la care participa sunt pentru studenti, in mod deosebit. Hirotoniile le face in prezenta studentilor, fiind si o activitate practica. De o mare eficienta pentru Facultatea de Teologie "Dumitru Staniloae" de la Iasi a fost legatura IPS Sale cu catedra. Experienta dobandita in cei 8 ani de zile dobandita ca profesor in strainatate, la Geneva, apoi la Bucuresti si la Iasi, a facut sa creasca prestigiul acestei facultati. Prezenta IPS Sale a facut ca activitatea facultatii sa nu fie o activitate oarecare sau de nivel mediu, ci exigentele IPS Sale s-au transferat si asupra facultatii, iar facultatea a manifestat o exigenta deosebita atat in ceea ce priveste formarea si pregatirea cadrelor didactice, cat si aceea a studentilor".

Parintele consilier Mihai Vizitiu i-a adresat si un mesaj de felicitare IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in numele tuturor slujitorilor de la Centrul eparhial Iasi: "La acest moment cu totul deosebit pentru Arhiepiscopia noastra, poate ca cea mai buna urare care s-ar putea face ierarhului nostru ar fi cea pe care o facem noi la Sf. Liturghie, si pe care orice slujitor o face, ca bunul Dumnezeu sa-i daruiasca ierarhului nostru viata pasnica indelungata, sa-l tina Dumnezeu sanatos si, intotdeauna, asa cum ne-a obisnuit, cuvantul Sau plin de invatatura sa exprime, ca si pana acum, adevarul Evangheliei pe care il propovaduieste cu zel si pe care il apara cu acelasi zel".

Cu prilejul aniversarii celor 17 ani de la hirotonia intru episcop, IPS Parinte Mitropolit Daniel va oficia maine slujba Sfintei Liturghii la Biserica "Sf. Mare Mucenic Gheorghe" - vechea Catedrala mitropolitana din Iasi.

 

 

.

04 Martie 2007

Vizualizari: 2402

Voteaza:

IPS Parinte Mitropolit Daniel isi aniverseaza 17 ani de arhierie prin oficierea Sf. Liturghii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE