Mesajul PF Parinte Patriarh Daniel catre pelerinii sositi la sarbatoarea Sf. Parascheva

 

Comoara sfinteniei - frumusetea cea netrecatoare

De ziua serbarii sale, Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi ii aduna la un loc pe toti cei care Il iubesc si Il cauta pe Dumnezeu. Tineri si varstnici, oameni din toate colturile tarii, dar si de peste hotare, vin sa o intalneasca pe Sfanta Parascheva, renunta la viata lor obisnuita pentru a deveni, pret de cateva zile, pelerini.

Pelerinajul - mijloc de intarire a credintei

Marile sarbatori religioase, cum este si cea din 14 octombrie de la Iasi, au darul sfant de a-L face mai aproape si mai iubit pe Dumnezeu. Multi oameni simt ce cauta cand isi indreapta pasii, an de an, catre racla Cuvioasei, depasind lipsurile materiale si infruntand cu speranta greutatile calatoriei. Ei cred cu tarie ca Dumnezeu le va rasplati nevointa, dupa dragostea pe care ei insisi I-o arata.

Este poate adevarat ca sunt si semeni de-ai nostri atrasi doar de stralucirea sarbatorii, de multimile de oameni care se aduna, intelegand, poate, mai putin din semnificatia spirituala profunda a evenimentului. Totusi, vazand credinta celorlalti, rabdarea cu care infrunta oboseala, uneori vremea rea dar, mai ales, vazand lumina de pe chipurile celor ce se roaga, unii incep sa devina si ei mai interesati de sfintenie, de mantuire si de viata vesnica.

Pelerinii sunt ca niste prieteni ai Mantuitorului Iisus Hristos care, de-a lungul veacurilor, iubesc si marturisesc pe cel Unul Sfant, "Calea, Adevarul si Viata" (Ioan 14, 6).

Sunt oameni care, vazand dragostea pelerinilor fata de Dumnezeu si de sfintii Lui, reaprind in ei insisi harul pe care Dumnezeu l-a sadit in ei la Sfantul Botez si, astfel, dobandesc puterea de a cauta mai intens frumusetile duhovnicesti netrecatoare ale rugaciunii si ale faptelor bune.

Pelerinajul poarta in el cautarea sfinteniei si fiorul rugaciunii

Pelerinajul este, pe langa o scoala a credintei - asa cum am aratat mai sus - si o expresie a vietii indreptate catre Dumnezeu. Toata viata il cautam pe Dumnezeu - chiar daca uneori, poate, nu ne dam seama de acest lucru - insa in timpul unui pelerinaj aceasta cautare devine calatorie cu Dumnezeu si intalnire cu El. Exista, in aceasta calatorie, o lucrare sfanta a luminarii sufletului si o sfintire a vietii. De pilda, pentru a ajunge la racla Cuvioasei Parascheva, ne facem planuri cu multa vreme inainte, ne sfatuim cu cei care au mai venit in alti ani, ne punem randuiala in treburile casei, cumparam bilet pentru transport, ne ingrijim de pachetul cu hrana pe care trebuie sa-l luam cu noi si multe alte pregatiri. Vedem, asadar, ca pelerinajul cuprinde multe actiuni obisnuite. Insa, toate aceste gesturi practice au ceva din fiorul sfant al rugaciunii. De fapt, totul, de la gandul de a porni in pelerinaj si pana la revenirea acasa devine o sfanta rugaciune, nu doar a buzelor, ci a intregii noastre fiinte. In mod minunat, pelerinul invata ca orice fapta, orice clipa a vietii poate fi oferita lui Dumnezeu, Care sfinteste darurile noastre (cf. I Corinteni 10, 31).

Daca invatam sa traim ca pelerini, calatori in aceasta lume, nu mai contam in primul rand pe noi insine, pe avere sau putere, ci traim din iubirea lui Dumnezeu. Cu cat intelegem mai mult ca suntem trecatori, cu atat cautam si iubim mai mult pe Cel netrecator, pe Dumnezeu Cel vesnic si nemarginit, Izvorul vietii vesnice.

Sfantul Ioan Gura de Aur prezent la hramul Cuvioasei Parascheva

In acest an, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi prezente la Iasi moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, de la a carui trecere la Domnul se implinesc 1600 de ani (407 - 2007). Sf. Ioan Gura de Aur a fost nu doar un mare talcuitor al Evangheliei lui Hristos, ci si un luptator pentru dreptate si sfintenie. Dascal al pocaintei, al rugaciunii si al milosteniei, Sf. Ioan Gura de Aur a aratat ca Evanghelia lui Hristos este lumina vietii crestine pe pamant, ca pregatire pentru viata cereasca, vesnica.

Din cuvintele acestui sfant, pline de aurul intelepciunii, se poate invata ca cei ce traiesc in orase, cei ce nu se pot ruga neincetat ca monahii din pustie, totusi se mantuiesc prin rugaciunea in biserica de parohie, prin cresterea copiilor in credinta, prin milostenie, prin fapta cea buna, prin cumpatare si prin smerenie.

Sa-L rugam pe Hristos-Mantuitorul ca, prin rugaciunile Sfantului Ioan Gura de Aur si ale Sfintei Cuvioasei Parascheva, sa ne lumineze viata intarindu-ne in credinta si sporind in fapte bune spre slava Preasfintei Treimi si mantuirea noastra.

+ DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

.

10 Octombrie 2007

Vizualizari: 1083

Voteaza:

Mesajul PF Parinte Patriarh Daniel catre pelerinii sositi la sarbatoarea Sf. Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE