Noi sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane


Noi sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane

 
In cadrul lucrarilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care au avut loc astazi, 8 iulie, la Resedinta Patriarhala din Capitala a fost aprobata trecerea in randul sfintilor a domnitorului Neagoe Basarab, a lui Dionisie cel Smerit si a mitropolitului Iachint de Vicina. Domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 1521, Neagoe Basarab ocupa un loc insemnat in galeria personalitatilor istorice ale poporului roman. Este autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie". De asemenea, in timpul domniei sale s-a tiparit "Evangheliarul" slavon al lui Macarie.

Dionisie cel Smerit sau Exiguus, traitor in a doua jumatate a secolului al V-lea si prima a secolului al VI-lea, a fost un cunoscut traducator de scrieri patristice din Dacia Pontica, dupa Sfantul Ioan Casian.

Opera sa consta in primul rand dintr-un numar de traduceri patristice in limba latina, cuprinse intr-o Antologie de texte. Dionisie cel Smerit a conceput si numerotarea anilor incepand de la nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, numerotare care s-a raspandit in intreaga lume prin intermediul calendarelor iulian si gregorian.

Iachint de Vicina este primul mitropolit al Tarii Romanesti. In timpul pastoririi sale, au fost intemeiate noi asezari manastiresti si sunt stranse legaturile duhovnicesti cu Patriarhia de Constantinopol.

Propunerea de canonizare a celor trei sfinti romani a fost facuta in cadrul sedintei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei care s-a desfasurat in data de 19 iunie a acestui an.

.

09 Iulie 2008

Vizualizari: 895

Voteaza:

Noi sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE