Australia romanilor

Romanii care se duc in strainatate nu se ocupa doar de cules capsuni, furturi sau crime. Iata ca un “pui“ de galatean a facut mult mai mult. A ajuns sa conduca Australia, a fost ministru de Finante al statului Queensland si vicepremier al tarii. Noi am aflat acest amanunt de la un preot roman care a locuit timp de 20 de ani la capatul lumii, ca misionar trimis de Patriarhia Romana pentru a infiinta biserici ortodoxe in folosul compatriotilor nostri din “Ąara Cangurilor“.

Primii romani au plecat in Australia inca de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Se poate spune ca ei nu sunt oaspeti pe acele locuri, ci au contribuit decisiv la formarea acestui stat, alaturi de alti emigranti. Cea mai interesanta poveste este a lui Edward Granville Theodore, al carui tata, Vasile Teodorescu, originar din Galati, a plecat in Australia inca din 1881 ca ucenic pe vapor. Edward a avut o cariera de exceptie, fiind mai intai presedinte al Sindicatului Muncitorilor din Australia. Apoi a intrat in politica si a ocupat fotoliul de prim-ministru al statului Queensland in perioada 1919-1925, pentru ca apoi sa fie ministru al Finantelor in acelasi stat. Se poate spune ca un roman a fost intre cei care au condus “Ąara Cangurilor“, pentru ca intre 1929-1931 Edward Theodore a fost vice-premier al Australiei.

Ajutor de la Patriarhie

Am aflat aceste lucruri de la preotul Dumitru Gaina, care a scris o carte despre “Ortodoxia romaneasca in Australia“. Preotul de la Biserica “Sfantul Gheorghe“ din Bucuresti a locuit 20 de ani la celalalt capat al lumii, intre 1972 si 1992, trimis ca misionar de catre Patriarhia Romana. Ajutat de comunitatile romanesti, reprezentantul Bucurestiului a reusit sa puna bazele unor biserici ortodoxe la Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane si Perth, toate sub jurisdictia Patriarhiei Romane. “Dincolo de faptul ca romanii din Australia au respins regimul comunist de la Bucuresti, ei doreau in schimb foarte mult sa-si conserve traditiile, credinta ortodoxa, limba si cultura“, a remarcat preotul Gaina.

Astfel, pe langa fiecare biserica s-a ridicat si o scoala in limba romana.
Bisericile cumparate cu ajutorul comunitatilor romanesti au suferit apoi transformari cu ajutorul Patriarhiei Romane. Regimul comunist de la Bucuresti a permis trimiterea de ajutoare pentru comunitatile romanesti din Australia. Spre exemplu, catedrala anglicana din Melbourne, construita in 1895 din piatra albastra, a fost cumparata de parohia romaneasca din acel oras in 1982. Dar cladirea avea nevoie de ample lucrari de adaptare la stilul ortodox. Mai multe echipe de constructori au fost trimise pentru a monta catapeteasma, scaunul arhieresc, 80 de strane si un clopot de 250 de kilograme, toate faurite la atelierele Manastirii Plumbuita din Bucuresti.

Casatoriile mixte, foarte rare

Cei peste 500.000 de romani din Australia tin foarte mult la unitatea lor de limba si cultura. Asa se si explica faptul ca sunt foarte rare casatoriile mixte. Junii romani isi cauta tot romance pentru a-si intemeia o familie. In rest, oamenii s-au adaptat foarte bine la conditiile acelei tari. Cei care traiesc in orasul Perth, spre exemplu, au devenit cautatori de metale pretioase, zona fiind bogata in asemenea zacaminte. Dovada ca australienii au o parere excelenta despre romani este si faptul ca, in 1988, cand s-au sarbatorit 200 de ani de la infiintarea acestei tari, posturile nationale de televiziune au transmis in direct Sfanta Liturghie oficiata la catedrala romaneasca din Melbourne. La randul lor, romanii le arata an de an australienilor care sunt traditiile si mestesugurile de pe plaiurile mioritice cu ocazia unui festival interetnic care se numeste “Moomba“.

 

Dan Gheorghe

 

.

30 August 2005

Vizualizari: 1918

Voteaza:

Australia romanilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE