Femeile pun piciorul in pragul parohiilor


Biserica Ortodoxa Romana a facut un pas important in promovarea sexului frumos in cadrul administratiilor parohiale. Considerate pana acum doar "factor consultativ si rugator" in comunitatile ortodoxe, de ieri comitetele parohiale alcatuite exclusiv din femei vor juca un rol administrativ decisiv alaturi de consiliile parohiale.

Laicii si clericii intruniti recent in forul legislativ si decizionar al BOR, Adunarea Nationala Bisericeasca, au fost de acord la unison cu schimbarea statutului comitetelor parohiale, alcatuite exclusiv din femei. Astfel, credincioasele din parohii vor avea un cuvant greu de spus in administrarea financiara si in activitatea sociala a comunitatii religioase. Dar cum orice ridicare in functie implica si sarcini noi, reprezentantii Bisericii au redactat un amplu "caiet de sarcini" pentru noile promovate.

Astfel, Comitetul Parohial va avea sectii speciale pentru activitatea sociala, pentru cea culturala, pentru activitatile dedicate tineretului, precum si pentru cele administrative.

Atributii si disciplina cazona

Sarcinile sunt trasate riguros. De exemplu, coordonatoarele sectiilor sociale se vor ocupa, alaturi de asistentii sociali ai comunitatii, cu ajutorarea saracilor si cu integrarea sociala a detinutilor eliberati din penitenciare, vor sprijini si intretine cantinele sociale ale parohiei, (cantine care, in viitor, se spera ca sa existe in fiecare comunitate), vor colecta ajutoarele in situatii de urgenta, vor sprijini programele de asistenta maternala etc.

In concluzie, cam tot ce tine de viata sociala a parohiei. Celelalte sectii au si ele misiuni clare si precise stabilite limpede de inaltul for bisericesc alcatuit in exclusivitate din barbati.

Organizate foarte riguros, noile comitete parohiale vor avea un cuvant greu in fata preotului si a consiliului parohial, alcatuit, asemenea Marii Adunari Nationale Bisericesti, numai din barbati. Noua organizare este asemanatoare comunitatilor religioase occidentale, unde se pune un accent deosebit pe activitatea sociala si caritabila organizata din jurul bisericilor crestine.

Traditia ortodoxa conservatoare nu acorda pana acum femeilor decat rolul de a se ruga si de a aduce preamarire Domnului, de a organiza praznice si pomeni, si cam atat. 

Corneliu Ciocan

.

03 Martie 2006

Vizualizari: 1398

Voteaza:

Femeile pun piciorul in pragul parohiilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE