Mitropolitii Ardealului au sfintit bisericuta din lemn de la Dretea


Mitropolitii bisericilor ortodoxe din Transilvania, IPS Laurentiu al Sibiului si IPS Bartolomeu al Clujului, au participat impreuna sambata dimineata la slujba de sfintire a bisericutei din lemn de la Dretea, relocata in Muzeul Satului din Sibiu.


A fost pentru prima data, dupa decizia de infiintare a Mitropoliei Clujului, Crisanei si Maramuresului, cand cei doi inalti ierarhi ortodocsi ardeleni s-au intalnit si au oficiat impreuna. Alaturi de acestia s-a aflat si Teodosie, mitropolitul Olteniei, care a participat la slujba de sfintire a troitei din Bunesti, o donatie facuta de comunitatea localitatii valcene catre Muzeul Satului.


Ziua de sambata a avut un caracter sarbatoresc, mai multe evenimente fiind programate in aceeasi zi in Muzeul din Dumbrava Sibiului, ce apartine Complexului National Muzeal "Astra". Alaturi de sfintirea bisericutei din Dretea, considerata de specialisti "Capela Sixtina" a bisericilor pictate din Romania, in muzeu a mai fost inaugurata oficial o gospodarie taraneasca din Lisa (Brasov), localitatea natala a IPS Laurentiu, mitropolitul Ardealului, si au fost sfintite, de asemenea, troitele de la Bunesti si Rasinari, monumente de arta religioasa ortodoxa, mutate recent in Muzeul Satului.


Ultima dintre ele, troita pictata de la Rasinari, a fost donata muzeului la inceputul acestui an. Aceasta este mai veche de doua sute de ani si urma sa dispara pentru ca proprietarul pe terenul caruia era construita intentiona sa foloseasca locul pentru constructia unei case.
Operatiunea de mutare a troitei a fost una inedita, pentru ca specialistii au "decupat" din fundatie intreaga structura pentru a nu distruge pictura bisericesca veche ce acoperea tavanul acesteia.

Florian Gadea

.

14 August 2006

Vizualizari: 1518

Voteaza:

Mitropolitii Ardealului au sfintit bisericuta din lemn de la Dretea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE