Tezaurul Manastirii Bistrita, pierdut in subteranele comunismului


Manastirea Bistrita de langa Piatra Neamt este una dintre cele mai vechi ctitorii domnesti din tara. Povestea ei, plina de figuri de domnitori, de perioade zbuciumate sau linistite, de intamplari naprasnice sau marete, este o adevarata lectie de istorie. De-a lungul timpului, aici s-au adunat nu numai comori spirituale, dar si un tezaur propriu-zis, format din numeroase obiecte din aur, argint si pietre pretioase. In primii ani de comunism, acest tezaur a ispitit autoritatile, care au trecut la confiscari repetate.


Incepand din 1948, Militia si Procuratura au ridicat tot ce era de pret, insa doar unele dintre obiecte au ajuns la Banca Nationala a Romaniei.

Dupa cum ne spune parintele Galaction, cea mai mare parte a tezaurului Manastirii Bistrita s-a pierdut "pe drum". La manastire nu mai exista nici o persoana din acele vremuri care sa fi fost martora la confiscari si sa poata spune ce s-a luat. Pentru ca nu s-au mai pastrat procesele-verbale, daca au fost intocmite, se pare ca acei care au atins aurul au putut sa si-l insuseasca fara probleme. Conform purtatorului de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Stet, anul trecut a fot intocmit un protocol intre Biserica Ortodoxa Romana si institutia bancara, in urma caruia au fost identificate obiectele de pret confiscate de comunisti de la manastiri si au fost retrocedate. Tot ce s-a gasit la BNR a fost inapoiat, dar, dupa cum spun calugarii, cea mai mare parte a tezaurului a disparut in subteranele comunismului. Muzeul Manastirii Bistrita a primit inapoi salba din monede de aur facuta ofranda icoanei facatoare de minuni a Sfintei Ana, o pereche de verighete, una de cercei si alte cateva podoabe, dar nu si numeroasele potire sau alte obiecte pretioase pe care nu le mai stie nimeni.

.

18 Decembrie 2006

Vizualizari: 2202

Voteaza:

Tezaurul Manastirii Bistrita, pierdut in subteranele comunismului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE