Duminica Ortodoxiei, sarbatorita si la Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul din Montreal


Prima Duminica din Sfantul si Marele Post al Pastelor, este cunoscuta ca Duminca Ortodoxiei, a dreptei credinte, invatatura cea adevarata.

Dupa ereziile primelor veacuri crestine (Arie, Nestorie, Eutihie, etc.) si  cea iconoclasta, in sec. al 9-lea s-a restabilit invatatura despre cinstirea icoanelor in timpul imparatesei Teodora si a Patriarhului Constantinopolului Metodie.

La anul 843, in prima Duminica din Postul Mare s-a consemnat si sarbatorit acest lucru, iar de atunci si pana astazi in fiecare an, in aceasta prima Duminica a Sfantului Post, intreaga crestinatate ortodoxa cinsteste si praznuieste bucuria ortodoxa, bucuria adevaratei credinte crestine (credinta ortodoxa).Si Comunitatea Ortodoxa din Montreal si imprejurimi (35 de biserici si 52 de preoti) sarbatoreste inca din anii 1950, acest eveniment.

Anul acesta, Duminica 25 Februarie, 7 p.m. Slujba Vecerniei Mari din Duminica Ortodoxiei va avea loc in Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, la care vor participa preotii ortodocsi din Montreal, impreuna cu Prea Sfintitul Parintele Episcop Ioan Casian, care va tine si cuvintul de invatatura din acea seara.

Credinciosii sunt invitati de Parohia Gazda, sa ia parte la aceasta slujba deosebita si de o rara frumusete, din Duminica Ortodoxiei.

Prea Sfintitul Episcop Ioan Casian de Vicina, Parintele Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romana din cele doua Americi, va fi present in mijlocul nostru atat sambata seara, 24 Februarie, 6 p.m., la Slujba Vecerniei Mari, rostind cuvint de suflet cat si duminica dimineata, 25 Februarie, savarsind Sfanta Liturghie Arhiereasca in Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul.

La toate aceste momente de inalta si aleasa traire duhovniceasca din prima saptamana a Sfantului si Marelui Post  al Paresimilor, toti romanii din Montreal sunt invitati sa ia parte.

Memento (de luat aminte)
- In perioada Postului Mare, ca si in toate Posturile, in fiecare sambata seara, la orele 6 p.m. se tine slujba Vecerniei Mari, urmata de un cuvint duhovnicesc si schimburi de pareri folositoare.

- Pentru Spovedanii-Marturisiri si Impartasiri, pregatiti-va din timp. Preotul este la dispozitia dvs. oricand, trebuie doar sa sunati la telefonul (514-727-3527). P.C. Pr. Protopop George Chisca, Parohul Catedralei Sf. Ioan Botezatorul din Montreal indeamna pe credinciosi sa nu lase acest fapt pentru ultimele zile, caci nu profita nimeni din aceasta, lucrurile facute in graba nu pot fi de buna treaba.

 

.

19 Februarie 2007

Vizualizari: 1609

Voteaza:

Duminica Ortodoxiei, sarbatorita si la Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul din Montreal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE