IPS Ioan Robu l-a invitat pe Papa Benedict al XVI-lea in Romania

Inaltpreasfintitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, in calitate de presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, l-a invitat vineri, 12 februarie, pe Papa Benedict al XVI-lea in Romania, pentru un "pelerinaj pastoral in tara noastra, pentru a intari marturia pe care credinciosii greco-catolici si romano-catolici o aduc in aceasta tara, si pentru a intalni intregul popor roman si a oferi Bisericilor imbratisarea pacii, in caritate", transmite Romanian Global News, care citeaza un comunicat de presa emis de Conferinta Episcopilor din Romania.

Invitatia a fost lansata in cadrul audientei pe care suveranul pontif a acordat-o la 12 februarie, in Vatican, episcopilor catolici romani aflati la Roma pentru vizita "ad limina apostolorum".

In discursul pe care l-a adresat Sfantului Parinte, IPS Ioan Robu l-a informat pe scurt despre situatia Bisericii Catolice din Romania, despre reusitele pe plan pastoral, social, educativ si ecumenic, dar si despre dificultatile pe care Biserica locala trebuie inca sa le infrunte. In acest sens, arhiepiscopul de Bucuresti a amintit situatia - inca nerezolvata - a proprietatilor Bisericii Greco-Catolice confiscate in anul 1948 si nerestituite; de inaintarea in ritm lent a dialogului cu Biserica Ortodoxa Romana; de dificultatile pe plan pastoral si social, provocate de schimbarile sociale si culturale din tara noastra si de emigratie.

IPS Ioan Robu a vorbit si despre indiferenta cu care autoritatile romane trateaza situatia cu care se confrunta catedrala "Sfantul Iosif", pusa in grav pericol de constructia ilegala, in vecinatatea ei, a unui "ecomonstru" - cum l-a numit arhiepiscopul.



La randul sau, papa Benedict al XVI-lea si-a manifestat speranta ca, in ce priveste dialogul dintre catolicii si ortodocsii din Romania, se vor gasi "solutii adecvate, in acel spirit de dreptate care trebuie sa insufleteasca raporturile dintre fratii in Cristos". Suveranul pontif i-a indemnat pe episcopii catolici sa colaboreze cu Biserica Ortodoxa pentru "apararea radacinilor crestine ale Europei si a valorilor crestine", si pentru o marturie comuna "asupra unor teme precum familia, bioetica, drepturile omului, onestitatea in viata publica, ecologia". "Un dialog constructiv intre ortodocsi si catolici nu va intarzia sa fie ferment de unitate si de concordie nu numai pentru tarile voastre, ci si pentru intreaga Europa", a subliniat papa.

Episcopii catolici romani vor incheia, la 3 februarie, vizita "ad limina apostolorum", in cadrul careia au avut intalniri, particulare si in comun, cu papa Benedict al XVI-lea, si cu reprezentanti ai diferitelor dicastere din Vatican. Aceasta este cea de a patra vizita "ad limina apostolorum" a episcopilor catolici din Romania dupa anul 1990, si prima la actualul suveran pontif, papa Benedict al XVI-lea. Vizita "ad limina apostolorum" (in traducere: la mormantul apostolilor) este vizita periodica pe care episcopii catolici din lumea intreaga o fac la mormintele sfintilor apostoli Petru si Paul, "stalpii" Bisericii, si la urmasul lui Petru, pentru a fi intariti de el in credinta si pentru a exprima comuniunea lor ierarhica cu suveranul pontif.

Sursa: rgnpress.ro

.

17 Februarie 2010

Vizualizari: 621

Voteaza:

IPS Ioan Robu l-a invitat pe Papa Benedict al XVI-lea in Romania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE