IPS Petru Paduraru: PF Daniel nu va ceda in fata presiunilor rusesti

 

Interviu cu IPS Petru Paduraru, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor

- Inalt Prea Sfintite parinte Mitropolit, cum apreciati rezultatele voturilor, in urma carora IPS Daniel a fost ales noul Patriarh al Romaniei?

- Voturile si-au spus cuvantul prin lucrarea Duhului Sfant si consider ca prin aceasta Biserica a castigat un om de valoare, care va imbunatati viata bisericeasca. Acest lucru l-au afirmat mai multi ierarhi. IPS Daniel cunoaste in profunzime sistemul bisericesc si, in primul rand, cunoaste situatia reala a Mitropoliei Basarabiei. Pot spune cu certitudine ca este un om care niciodata nu va ceda in fata presiunilor rusesti si ca va lupta ca si pana acum pentru a apara Mitropolia Basarabiei. Pe parcursul activitatii sale, IPS Daniel a dezvoltat Biserica din punct de vedere cultural, spiritual si administrativ.

Suntem bucurosi si fericiti ca IPS Sa a fost ales Patriarh, intrucat Biserica noastra intampina unele greutati si probleme. Speram ca Prea Fericitul Daniel, care intotdeauna i-a urmat pe Patriarhii Justinian si Teoctist, va solutiona aceste probleme cu tact, intelepciune si dragoste pentru poporul ortodox si pentru Dumnezeu.


- Care va fi relatia Mitropoliei Basarabiei cu Patriarhia Romana si cu noul Patriarh?


- Intre aceste doua institutii religioase nationale exista o legatura stransa. Nu cred ca intre Patriarhia Romaniei si Mitropolia Basarabiei ar putea exista alt fel de relatii decat favorabile, care sa aduca folos Sfintei noastre Biserici. De aceea, trebuie sa conlucram, spre binele credinciosilor si slava lui Dumnezeu. Orice eventuala schimbare statutara sau administrativa care ar putea interveni nu va afecta relatia dintre Mitropolia Basarabiei si Patriarhie, ba dimpotriva. Avem un Sinod stabil. Se zvonea, chiar si in presa laica, ca acesta se va scinda in diferite tabere. Cei care au difuzat aceste zvonuri, cu siguranta, nu sunt fii credinciosi si prieteni ai Bisericii.


- In ce imprejurari l-ati cunoscut pe PF Daniel?


- Prima oara l-am cunoscut atunci cand PF Daniel a fost ales in demnitatea de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. De asemenea, PF Daniel a participat la hirotonisirea mea la rangul de episcop de Balti, in toamna anului 1990, pana la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. PF Daniel a venit atunci la Chisinau ca reprezentant oficial al Patriarhiei Romane, alaturi de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Alexei al II-lea. Vreau sa mentionez ca PF Daniel se remarca printr-o modestie exemplara de adevarat parinte duhovnicesc, iar in documentele pe care le semneaza nu specifica niciodata titlurile sale de doctor si profesor in teologie. Sub indrumarea PF Sale Biserica Ortodoxa Romana va cunoaste o inflorire.


- La doua zile dupa alegerea noului Patriarh s-au implinit 15 ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. De ce nu s-a marcat acest eveniment?


- Cred ca nu trebuie sa facem mare fast din aceasta, ci sa fim mai activi si sa facem lucruri concrete, prin care sa sprijinim cat mai mult Biserica. Noi am marcat aniversarea din 14 septembrie prin rugaciune, cum se cuvine sa faca toti crestinii adevarati. Va veni si data de 19 decembrie, cand vom putea marca si evenimentul istoric al binecuvantarii reactivarii Mitropoliei Basarabiei de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sub indrumarea fericitului in adormire si vrednicului de pomenire parinte Patriarh Teoctist.


- Mitropolia Basarabiei are in prezent 79 de biserici noi in constructie, ceea ce inseamna o crestere evidenta. Cum credeti ca va arata Mitropolia peste alti 15 ani?


- Mi-e greu sa fac previziuni, pentru ca nu sunt proroc. Promisiunile sunt caracteristice mai mult pentru comunisti. Totusi, sper ca, dupa acesti 15 ani de persecutie, pe care i-am lasat in urma, viata bisericeasca se va ameliora. Nici o problema nu se rezolva in doua-trei zile. Vom starui in rugaciune si grija pentru poporul lui Dumnezeu care ne-a fost incredintat spre pastorire pe calea mantuirii.


- Va multumim, parinte Mitropolit.

 

.

20 Septembrie 2007

Vizualizari: 1665

Voteaza:

IPS Petru Paduraru: PF Daniel nu va ceda in fata presiunilor rusesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE