Lidia Staniloae, in mijlocul romanilor de la parohia Sf. Nicolae din Bruxelles

 

Parohia ortodoxa romana "Sfantul Nicolae" din Bruxelles organizeaza sambata, de la ora 19:00, o intalnire cu Lidia Staniloae, fiica parintelui Dumitru Staniloae, considerat unul dintre cei mai mari teologi ortodoxi din a doua jumatate a secolului XX. Invitata lacasului de cult romanesc va vorbi despre Taina Persoanei in opera parintelui Dumitru Staniloae. Biserica ortodoxa romana "Sfantul Nicolae" din capitala belgiana se afla la adresa rue Vanderlinden 15 a, 1030 Bruxelles.


Lidia Staniloae-Ionescu s-a nascut in 1933 la Sibiu, ca al treilea copil al marelui teolog roman Dumitru Staniloae. A urmat cursurile Facultatii de Matematica si Fizica de la Bucuresti, sectia de Fizica atomica, dupa care a lucrat in cadrul aceleiasi facultati si la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, sub conducerea academicianului Horia Hulubei, a carui eleva a fost.


Dupa arestarea si condamnarea tatalui ei, in 1958, a fost data afara din universitate. Mai tarziu a putut gasi un post de profesoara de Fizica la un liceu tehnic din Bucuresti unde a predat vreme de aproape douazeci de ani.


Activitatea literara a inceput-o spre sfarsitul anilor saizeci, publicand intre anii 1971 si 1981, trei volume de versuri la Editura Cartea Romaneasca, "Versuri", "Muntii" si "Locul unde astepti", precum si traduceri din Rilke si Hilde Domin la Versuri,editura Univers.


Din 1982 este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.


In 1984 s-a stabilit in Germania la Freiburg, impreuna cu fiul ei Dumitru-Horia Ionescu. Dupa caderea regimului comunist din Romania a putut publica din nou in tara si anume, romanul "Raiul inocentilor" in 1992, in aceeasi editura, "Lumina faptei din lumina cuvantului" in anul 2000 la editura Humanitas, a carei editie a doua este in curs de aparitie, precum si antologia de versuri, "Intalnire cu Dumnezeu" in 2003 la Trinitas-Iasi.

 

.

12 Iunie 2007

Vizualizari: 1953

Voteaza:

Lidia Staniloae, in mijlocul romanilor de la parohia Sf. Nicolae din Bruxelles 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE