Preotii din Basarabia combat traficul de fiinte umane

 

In perioada martie - iulie 2007, Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), Misiunea in R.

Moldova, in parteneriat cu Ajutorul Crestin din Moldova, Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Moldovei, Patriarhatul Rusiei), Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Basarabiei, Patriarhatul Romaniei), Uniunea Bisericilor Crestine Evanghelice Baptiste si Biserica Evanghelica Luterana din Republica Moldova (ELCRM) a realizat 25 seminare informative pentru fetele bisericesti si angajatii institutiilor de menire sociala ale bisericilor. Activitatea a fost realizata sub egida Coalitiei Inter-confesionale pentru Prevenirea Traficului de Persoane din care fac parte toate Bisericile exponente ale confesiunilor majoritare din Basarabia nominalizate anterior. Programul este sprijinit financiar de catre Biroul pentru Populatie, Refugiati si Migratie (PRM), al Departamentului de Stat al SUA, prin Initiativa Prezidentiala pentru Combaterea Traficului, informeaza Stirea de Garda.


Seful Misiunii OIM, Martin Andreas Wyss, a subliniat importanta acestui program declarand ca "biserica este aparatorul firesc al celor slabi si umili, singuratici si disperati. Suferinta personala a celor care sunt vanduti si care au supravietuit in urma traficului trebuie recunoscuta si constientizata de oamenii care predica in bisericile noastre."


Peste 650 preoti si fete religioase (calugari, diaconi, preotese) s-au mobilizat in actiuni de prevenire si combatere a traficului de fiinte umane. Seminarele informative au avut loc in mai multe raioane ale tarii: Anenii Noi, mun. Balti, Briceni, Cahul, Camenca, mun. Chisinau, Ciadir Lunga, Criuleni, Donduseni, Drochia, Falesti, Floresti, Glodeni, Edinet, Ocnita, Singerei, Soroca, Orhei, Stefan Voda, mun. Tiraspol, Ungheni. Scopul sesiunilor informative este de a informa si sensibiliza preotii si fetele religioase vizavi de riscurile traficului de fiinte umane, de a cultiva o atitudine toleranta fata de victime in comunitatea laica si bisericeasca, precum si de a implica clericii in promovarea mesajelor de prevenire a traficului de fiinte umane in randul enoriasilor.
Ca rezultat, la nivelul comunitatilor si parohiilor au fost citite predici, efectuate vizite pastorale, rugaciuni de calatorie, petrecute ore de educatie moral-spirituala adresate tinerilor.


In cadrul programului a fost elaborat un material video bazat pe marturiile victimelor traficului prezentind experienta dura pe care au trait-o acestea. Totodata a fost editat ghidul informativ "Prevenirea traficului de fiinte umane prin activitati pastorale si didactice", care vine in sprijinul preotilor si le serveste drept instrument didactic in desfasurarea activitatilor de prevenire, in special cu tinerii care reprezinta unul din principalele grupuri de risc. Pentru a dezvolta durabilitatea acestui program, preotii au participat la concursul de granturi cu propuneri de proiect avind drept scop prevenirea traficului de fiinte umane si reabilitarea socio-economica a potentialelor victime. Sapte proiecte au fost declarate cistigatoare si vor fi implementate incepind cu luna septembrie 2007.


Programul mai prevede desfasurarea Zilei Nationale a Rugaciunii, in decembrie curent si a etapei a II si a III a concursului de proiecte. Program va finaliza la 31 septembrie 2008.

 

.

10 Octombrie 2007

Vizualizari: 991

Voteaza:

Preotii din Basarabia combat traficul de fiinte umane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE