Congresul European al Religiilor


Congresul European de Istorie a Religiilor ce va avea loc intre 19-23 septembrie a.c. la Bucuresti, constituie evenimentul international major al Anului Eliade, la propunerea Institutului Cultural Romn. În prag de aderare a Romniei la structurile UE, Bucurestiul are sansa de a deveni prima capitala din Estul Europei care va fi gazda acestor manifestari asociate istoriei religiilor, lucru absolut irealizabil cu douazeci de ani in urma si putin probabil in urma cu un deceniu. De asemenea congresul european face parte din cadrul programului guvernamental Anul Francofoniei, fiind atasat manifestarilor conexe Sommet-ului Mondial al Francofoniei, evenimentul bucurndu-se asadar de sprijinul acordat de Agence Universitaire de la Francophonie in calitate de coorganizator extern.

Congresul primeste astfel o structura stiintifica cu o redutabila acoperire francofona.

De la Eliade la primul Congres al Religiilor la Bucuresti
Istoria Religiilor este reprezentata in majoritatea academiilor din lume si in sute de universitati, organisme de cercetare si programe editoriale. Istoria Religiilor este recunoscuta ca o disciplina umanista care colaboreaza si interactioneaza cu discipline ca antropologia, arheologia, etnologia, filologia, filozofia, literatura comparata, orientalistica, teologia, sociologia, istoria ideilor. De la primul Congres international (Paris, 1900) la cel de la Amsterdam (1950), cnd savantii - printre care si Mircea Eliade - au fondat International Association for the History of Religions (IAHR), si pna la reuniunile de azi, aceste congrese internationale au devenit indispensabile cercetatorilor in domeniu.

Premiera absoluta
Cea mai tnara tara membra a Asociatiei Europene pentru Studiul Religiilor, organizatoare a unui Congres european anual. Pna de curnd, studiul religiilor in Romnia a fost reprezentat de doua personalitati cu recunoastere internationala: Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu. Însa prin ARIR - Asociatia Romna de Istorie a Religiilor fondata in 1997, Romnia a devenit in sfrsit membra in Asociatia Europeana pentru Studiul Religiilor (EASR, in 2001) si in Asociatia Internationala a Istoriei Religiilor (IAHR, in 2005). Cu intentia ferma de a contribui la reconstructia disciplinei in Romnia, ARIR a editat revistele Archaeus - un periodic international de istorie a religiilor, si Studia Asiatica - un periodic similar de orientalistica. Ca raspuns la initiativele intreprinse de aceasta asociatie, Universitatea din Bucuresti, prin Facultatea de Istorie, a recunoscut deja excelenta acestor cercetari, publicatii si proiecte, prin fondarea unui Centru de Istorie a Religiilor (CIR) - primul proiect universitar major in Universitate, dupa cursurile de istoria si filozofia religiilor sustinute de Mircea Eliade in 1933-1938. Însa acest lucru nu ar fi fost posibil fara recunoasterea academica a cercetarii romnesti de catre institutiile avizate: publicatiile, proiectele de cercetare in desfasurare si participarea romneasca la congresele de la Santander (EASR, septembrie 2004), Tokyo (IAHR, martie 2005), Turku/Abo (EASR, august 2005) si Philadelphia (American Academy of Religion, noiembrie 2005) au convins deja partenerii institutionali la nivel mondial de ambitia academicienilor romni. Revirimentul post-1989 al istoriei religiilor in Estul european se va concretiza prin Congresul de la Bucuresti sprijinit si de Colegiul Noua Europa, actiunea constituind o premiera absoluta in istoria disciplinei pentru cea mai tnara tara membra, organizatoare a unui congres european anual si pe acela de Conferinta speciala a IAHR.

30 de tari si 150 de savanti
Beneficiind de inaltul patronaj al presedintelui Romniei, Traian Basescu, se estimeaza ca vor fi prezenti la Bucuresti membrii boardurilor EASR si IAHR, peste 150 de savanti din peste 30 de tari din patru continente, la care se vor adauga peste 20 de cercetatori romni. Personalitatile cele mai reprezentative in istoria religiilor au acceptat sa vina pentru prima data in Romnia si sa sustina conferintele in plen.
Pentru publicarea Actelor Congresului (10 volume), ARIR a intreprins deja demersuri pentru o colaborare cu cea mai prestigioasa editura de profil, Brill Academic Publisher (Leiden-Boston-Köln).


Detalii privitoare la conditiile de participare se gasesc la: www.rahr.ro.

Comitetul national de sprijin va fi constituit din Petre Alexandrescu o Sorin Alexandrescu o Sorin Antohi o Teodor Baconsky o Paul Cernovodeanu o Andrei Cornea o Moshe Idel o Andrei Marga o Vlad Gh. Nistor o Andrei Oisteanu o Ioan Panzaru o Serban Papacostea o Horia-Roman Patapievici o Zoe Petre o Andrei Pippidi o Andrei Plesu o Mihai Razvan Ungureanu. Iar din Comitetul de organizare vor face parte Eugen Ciurtin, Gabriela Cursaru, Mihail Neamtu, Andrei Oisteanu, Mihaela Timus

Cuprins
1. Religie greaca si romana; 2. Crestinism si religii invecinate in Antichitatea trzie; 3. Iudaism, crestinism, islam in Evul Mediu; 4. Religii iraniene; 5. Religii indiene; 6. Religie si modernitate; 7. Curente hermetice si esoterice in istoria religioasa europeana; 8. Receptia europeana a religiilor Asiei; 9. Interactiuni religioase intre Vestul si Estul european; 10. Mircea Eliade si evolutiile in istoria religiilor (1986-2006).

Narcis MARTINIUC
 

.

17 Mai 2006

Vizualizari: 1775

Voteaza:

Congresul European al Religiilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE