21 de surori si rasofore de la Manastirea Techirghiol au fost tunse in monahism


21 de surori si rasofore de la Manastirea Techirghiol au fost tunse in monahism

Astfel, saptamana a patra a Marelui Post, numita si "saptamana crucii", pentru ca este precedata de duminica inchinata Sfintei Cruci, s-a transformat, pentru Manastirea Techirghiol, in "primavara duhovniceasca"

Saptamana aceasta, timp de patru zile, de luni pana joi, la Manastirea "Sfanta Maria" din Techirghiol, judetul Constanta, 21 de surori si rasofore au fost calugarite. Tunderea in monahism a avut loc dupa ce Consiliul duhovnicesc al acestei manastiri a inaintat, la inceputul Postului Mare din acest an, Preafericitului Parinte Patriarh Daniel cererile de calugarie a 21 de surori si rasofore care, in urma cercetarii canonice si duhovnicesti, au fost aprobate cu bucurie. Astfel, saptamana a patra a Marelui Post, numita si "saptamana crucii", pentru ca este precedata de duminica inchinata Sfintei Cruci, s-a transformat, pentru Manastirea din Techirghiol in "primavara duhovniceasca". "Randuiala tunderii in monahism prevede ca cel care doreste sa primeasca schima monahala trebuie sa se lepede de toate cele lumesti, de parinti, rude si prieteni, de placerile si comoditatile lumii, si pe toate sa le rastigneasca inaintea sfantului altar, iar omul vechi sa moara pentru a putea invia la o noua viata duhovniceasca. Ferita de ochii lumi, slujba tunderii in monahism are loc in biserica manastirii, de fata fiind obstea pamanteasca si ceata sfintilor.

Candidatul la calugarie depune trei voturi monahale, acelea ca va trai toata viata lui in deplina ascultare, saracie si curatie, voturi de care va da socoteala la cea de-a doua venire a Domnului. Cele 21 de tinere au trecut seara de seara prin fata sfantului altar, s-au rastignit in semnul crucii, au jurat ca vor tine cele trei voturi monahale, si au primit in schimb chipul ingeresc, dimpreuna cu armele duhovnicesti, cu care sa lupte impotriva stapaniilor intunericului", ne-a declarat exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, arhim. Teofil Anastasoaie.

Asistenta duhovniceasca si medical-balneara

Infiintata mai intai ca schit de maici la sanatoriul preotesc deschis aici de primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, dotat cu o veche bisericuta din lemn in stil maramuresean, de patriarhul Justinian Marina, in 1995, asezamantul monahal de la Techirghiol a fost ridicat la rang de manastire.

Nu este pelerin care, ajuns pe pamant dobrogean, sa nu treaca cu sfiala pe la casuta din spatele bisericii, unde neobositul duhovnic, parintele Arsenie Papacioc imparte cu marinimie binecuvantari si sfaturi de folos.

Astazi, Manastirea Techirghiol atrage zilnic zeci de credinciosi din toata tara. Centrul Pastoral Misionar "Sf. Maria", care functioneaza aici, ofera pelerinilor si oaspetilor asistenta nu doar duhovniceasca, ci si medical-balneara. Intre 1999-2000, in cadrul manastirii s-a amenajat o baza de tratament balnear, sub ocrotirea Sfantului Pantelimon, dotata cu aparate pentru electroterapie, bai galvanice, bai saline, sauna etc.

 

.

05 Aprilie 2008

Vizualizari: 1155

Voteaza:

21 de surori si rasofore de la Manastirea Techirghiol au fost tunse in monahism 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE