550 de ani de la ungerea ca domn a Sf. Voievod Stefan cel Mare

 

Cu binecuvantarea si in prezenta Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, astazi, 14 aprilie, la Centrului Social Cultural "Sf. Ilie" de la Manastirea Miclauseni din judetul Iasi va avea loc un simpozion dedicat implinirii a 550 de ani de la ungerea ca domn al Moldovei a Sf. Voievod Stefan cel Mare. Acesta a fost uns ca domnitor al Moldovei in Joia Mare, din anul 1457, si, dupa cum afirma unii istorici, a fost uns ca domn in apropiere de Manastirea Miclauseni, pe mosia lui Luca si Cozma Direptate. Evenimentul va incepe la ora 10.

00 cu slujba Acatistului Sf. Voievod Stefan cel Mare, care se va oficia in paraclisul de vara inchinat sfantului domnitor, dupa care, in cadrul colocviului academic, mai multi istorici si specialisti vor vorbi despre insemnatatea acestui eveniment si act istoric la vremea aceea si astazi. Dupa aceea, participantii vor merge intr-un pelerinaj la Doljesti spre Siret, unde, la 12 aprilie 1457, Stefan cel Mare a purtat prima sa lupta impotriva lui Petru Aron, si la fosta mosie a lui Toma Direptate, pentru a cunoaste locurile acestea pline de semnificatii istorice.

Si Episcopia Romanului a marcat acest eveniment

Mentionam ca joi, 12 aprilie, la Doljesti, in prezenta PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, au avut loc manifestari care au marcat 550 de ani de cand Sf. Voievod Stefan cel Mare a invins pe Petru III Aron. "In jurul orei 9.30, credinciosii din satele din jur, cu preotii lor, s-au indreptat catre curtea Bisericii "Sf. Treime" din Doljesti, aducand cu ei prapuri, fiind imbracati in costume nationale, avand in maini icoane, fiind prezente autoritatile locale, dar si un grup de calugari de la Manastirea Putna care a adus sabia Voievodului Stefan cel Mare din muzeul manastirii. Dupa aceea, am plecat in procesiune catre locul de batalie. Acolo s-a savarsit un parastas in cinstea celor care au cazut pe campurile de lupta, in batalie, si dupa aceea, o slujba de multumire lui Dumnezeu", dupa cum a declarat pentru Radio Trinitas PS Arhiereu Ioachim.


Stefan al III-lea, supranumit Stefan cel Mare, s-a nascut in Borzesti (in actualul judet Bacau). Era fiul lui Bogdan al II-lea si nepotul lui Alexandru cel Bun (1400-1432). Dupa ce Petru Aron l-a ucis pe tatal sau, s-a refugiat in Tara Romaneasca, revenind dupa 6 ani. Sprijinit de Vlad Tepes, a reusit sa-l inlature pe asasinul tatalui sau, fiind uns domn al Moldovei la 14 aprilie 1457 pe locul ce se chema "Campia Direptatii". A domnit 47 de ani, timp in care Tara Moldovei a cunoscut o inflorire spirituala si materiala despre care s-a raspandit vestea in toata Europa. A construit mai multe biserici si a luptat cu multa jertfelnicie pentru binele poporului sau. Intreaga lume crestina a acelor vremuri a ramas uimita dupa rasunatoarea victorie de la Vaslui din 10 ianuarie 1475, impotriva puterii otomane, aflate in expansiune nestavilita. Stefan cel Mare era al treilea domn roman (pe langa Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes) care reusea sa zdrobeasca o armata otomana, considerata de neinvins, dupa cucerirea Constantinopolului (1456). A trecut la cele vesnice la 2 iulie 1504.

 

 

 

 

.

13 Aprilie 2007

Vizualizari: 2241

Voteaza:

550 de ani de la ungerea ca domn a Sf. Voievod Stefan cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE