60 de ani de la infiintarea Mitropoliei Banatului

 

Maine se implinesc 60 de ani de cand Arhiepiscopia Timisoarei a fost ridicata la rangul de Mitropolie a Banatului. Dupa majoritatea istoricilor, primele forme ale crestinismului in Banat s-au inregistrat dupa ocuparea Daciei de catre armata romana, condusa de imparatul Traian, si transformarea ei in provincie a Imperiului Roman. Prima eparhie din Banat s-a infiintat dupa anul 1232, respectiv Episcopia din Mehadia dependenta de Mitropolia Severinului. Dupa 1557 s-a infiintat Episcopia Timisoarei. In 1720 a fost infiintata si o episcopie la Caransebes, impartindu-si sediul cu Varsetul.

Cu toate ca unii ierarhi care au pastorit in Banat purtau numele de "mitropolit" (ex. Nifon la 1613, Iosif cel Nou de la Partos la 1650), abia in anul 1720 mitropolitul Moise Petrovici al Belgradului reusea sa obtina din partea habsburgilor recunoasterea jurisdictiilor asupra eparhiilor din Banat, mutand sediul mitropoliei la Timisoara.

 

Incepand cu anul 1865, eparhia Caransebesului functiona independent prin desprinderea de Varset, de ea depinzand de acum parohiile din jumatatea sudica a Banatului, partea de nord aflandu-se sub jurisdictia Episcopiei Aradului. Biserica ortodoxa romana din Banat a ajuns la dezvoltarea pe care si-o dorea mult mai tarziu, o data cu reinfiintarea episcopiei din Timisoara (1939), dar mai ales prin ridicarea ei la rangul de arhiepiscopie (3 iulie 1947) si totodata crearea Mitropoliei Banatului, la 27 septembrie 1947. Primul mitropolit al Banatului, Vasile Lazarescu, a fost intronizat la 26 octombrie acelasi an. Noua mitropolie avea ca sufragane Arhiepiscopia Timisoarei si Episcopia Caransebesului. Apoi Episcopia Caransebesului a fost desfiintata, fiind contopita cu cea a Timisoarei sub titulatura "Arhiepiscopia Timisoarei si Caransebesului". Episcopia Aradului s-a afiliat la Mitropolia Banatului pentru a nu ramane aceasta cu o singura eparhie sufragana. In anul 1994 a fost reactivata cea de-a treia eparhie a Mitropoliei Banatului. Astazi, Mitropolia Banatului cuprinde cinci eparhii, dintre care doua sunt peste hotare: Episcopia ortodoxa romana din Ungaria (Gyula), infiintata in anul 1999, si Episcopia ortodoxa romana a Varsetului (Serbia si Muntenegru), infiintata in anul 2001.

Narcisa BALABAN

.

25 Septembrie 2007

Vizualizari: 651

Voteaza:

60 de ani de la infiintarea Mitropoliei Banatului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE