A aparut dictionarul religios al limbajului mimico-gestual

La Editura Universitatii din Pitesti a aparut saptamana aceasta „Dictionarul religios al limbajului mimico-gestual“, realizat de parintele conferentiar dr. Constantin Onu.

Lucrarea are un scop precis misionar-pastoral pentru comunitatile ortodoxe ale persoanelor cu deficiente de auz. Astfel, lucrarea, coordonata de parintele Constantin Onu, permite preotilor si credinciosilor surzi sa se pregateasca mai bine pentru savarsirea Sfintei Liturghii, prin intelegerea adevarurilor de credinta, acestea ducand la o comunicare eficienta si folositoare. Aceasta lucrare este si un sprijin pentru viitoarele proiecte din cadrul invatamantului special pentru aceste comunitati din tara noastra.

„Faptul ca in cadrul invatamantului special pentru surzi din Romania, disciplina limbajului mimico-gestual nu exista, Biserica a contribuit cu acest dictionar, pentru a fi la indemana celor care vor preda, atunci cand acest obiect se va afla in tabla de materii. Avem in lucru si un dictionar laic si este foarte important ca prin acest dictionar recent aparut se va putea interpreta mimico-gestual lexicul teologic si se va realiza uniformizarea cultului in toate parohiile comunitatilor persoanelor cu deficiente de auz din cadrul Patriarhiei Romane“, ne-a declarat parintele conferentiar Constantin Onu.

Din introducerea cartii aflam de asemenea ca „semnele sacre trebuie guvernate in exprimarea mimico-gestuala dupa reguli foarte stricte. Semnele limbajului mimico-gestual religios ofera imagine liturgica, care reflecta adevarurile exprimate in textele sacre. E de netagaduit ca o prea mare libertate lasata preotului sau interpretului in limbajul mimico-gestual, in prezentarea adevarului de credinta, duce la desacralizarea mesajului. Creatorul de semne mimico-gestuale religioase, sacre, trebuie sa imprime acestora o dimensiune panortodoxa, universala, sa se inscrie in continuitatea liturgica a Bisericii si sa raspunda la trei exigente fundamentale: curatia duhovniceasca, sa fie in duhul Traditiei Bisericii si sa transmita in mod decent executia semnului“.

Noul dictionar a aparut cu binecuvantarea Preasfintitului Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, care in cuvantul inainte subliniaza faptul ca „problema gestului se afla in centrul tuturor marilor dezbateri filosofice si culturale ale epocii moderne: dezbateri despre raporturile intre natura si regulile umane, intre om si animal, intre ratiune si impulsuri; dezbateri despre originile limbajului si scriere; despre dezvoltarea si clasificarea artelor umanitatii. Ceea ce putem adauga este faptul ca limbajul mimico-gestual religios, alaturi de iconografie, face parte din teologia vizuala“.

Sursa: ziarullumina.ro

19 Iulie 2009

Vizualizari: 717

Voteaza:

A aparut dictionarul religios al limbajului mimico-gestual 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE