Al saselea Patriarh

 

Ziua de 30 septembrie 2007 va ramane inscrisa in istorie ca data la care a fost intronizat Prea Fericitul Daniel, cel de-al saselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

 

Cu prilejul solemnei ceremonii, si-au anuntat prezenta la Bucuresti numeroase delegatii din partea Bisericilor Ortodoxe surori, a altor Biserici crestine, precum si numeroase oficialitati publice

 

Inca din 12 septembrie, ziua alegerii Mitropolitului Moldovei si Bucovinei ca succesor al slujirii patriarhale, noul Patriarh ales a primit mesaje de felicitare din partea a numeroase personalitati religioase sau civile, din tara si strainatate

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I:
"Suntem ferm convinsi ca veti indreptati sperantele celor care v-au ales"

Cu deosebita bucurie frateasca si emotie am fost instiintati in legatura cu meritata alegere a Prea Fericirii Voastre ca Patriarh al Romaniei, ca urmas al vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, care a pastorit Biserica Ortodoxa din Romania.


Cu bucurie si din inima Va transmit felicitarile Bisericii mame si ale noastre personal catre Prea Fericirea Voastra, pentru vrednica alegere in scaunul Preasfintei Biserici Romane, prietena, fiica si sora, ferm convinsi fiind ca veti indreptati pe deplin sperantele celor care v-au ales. Speram intr-o colaborare intre Bisericile noastre si ne rugam Arhipastorului nostru Hristos sa invredniceasca slavita si istorica noastra Patriarhie, precum si Bisericile noastre surori, de tot binele si de unitate, cooperare si marturisire si sa ne ajute sa infaptuim idealurile pacii, libertatii, colaborarii intre popoare si oameni, spre slava Dumnezeului Celui in Treime inchinat.
Axios! Vrednic este! Transmitem sarutari fratesti in Domnul, cu deosebit respect, cu adanca iubire si deosebita pretuire PF Voastre!

Prea Fericirea Sa
Bartolomeu,
Arhiepiscop al
Constantinopolului - Noua Roma
si Patriarh ecumenic

Patriarhul Alexei al Moscovei si al intregii Rusii:
"Va dorim forta, intelepciune si plinatatea harului"

Prea Fericirea Voastra, frate si impreuna-slujitor mult iubit intru Domnul,
In numele Sfantului Sinod si al tuturor credinciosilor Bisericii Ortodoxe Ruse, ne exprimam bucuria pentru alegerea Voastra in inalta slujire de Primat al Bisericii Ortodoxe Romane.
Multumim Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos pentru alegerea Voastra, Va dorim forta, intelepciune si plinatatea harului in inalta misiune care va asteapta pentru binele poporului ortodox roman iubit de Dumnezeu.

Un reprezentant al Patriarhiei Moscovei va fi prezent la intronizarea Prea Fericirii Voastre.
Cu dragoste frateasca in Domnul,

Alexei,
Patriarh al Moscovei
si al intregii Rusii

PF Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si Primat al Intregii Elade:
"Biserica Greciei va cultiva si mai mult legaturile cu Biserica sora a Romaniei"

O stralucita personalitate a ierarhiei Bisericii Ortodoxe Romane din Moldova, Mitropolitul Daniel este, incepand de astazi, noul Patriarh al Romaniei. Barbat tanar, cultivat si activ in toate domeniile, noul Patriarh inaugureaza o perioada de slava si de maretie pentru Biserica sa. Ca Mitropolit, a dovedit ca are largi orizonturi, orientare europeana, iubire fata de poporul patriot, sprijin fata de monahism, atasament fata de radacini, bunacuviinta. Sunt convins ca, in calitate de Patriarh, PF Daniel va indreptati votul poporului si clerului care i-au acordat o vrednicie atat de mare si va continua stralucita traditie a Patriarhilor Romaniei, care, prin multe dificultati si probleme, au calauzit corabia Bisericii la limanul pacii.


Ii strang mana iubitului frate si prietenului de suflet Patriarh Daniel si ii urez putere multa si spor in dificila lui lucrare. Biserica Greciei va cultiva inca si mai mult legaturile cu Biserica sora a Romaniei si roadele acestei cooperari vor fi, cu siguranta, spre slava lui Dumnezeu si propasirea crestinilor nostri.
Intru multi ani, Stapane! Axios!

Prea Fericitul Hristodoulos,
Arhiepiscop al Atenei si Primat al Intregii Elade

Biografia PF Patriarh Daniel

Prea Fericirea Sa dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut la data de 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, ca al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea.


Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In 1966 incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, la Liceul "Coriolan Brediceanu" (1967-1970).


Dupa absolvirea examenului de bacalaureat, se inscrie ca student la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), unde sustine si teza de licenta in teologie (Noul Testament).


In perioada 1974-1976, frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea pr. prof. dr. Dumitru Staniloae. Isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).


In 15 iunie 1979, isi sustine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulata: Reflexion et vie chretiennes aujourdahui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualite (VII  424 p.). Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwald si Andre Benoit si a primit calificativul maxim. Devine, astfel, doctor al Universitatii din Strasbourg.


O versiune extinsa a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea mentorului sau, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae si a fost sustinuta, la 31 octombrie 1980, la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti, sub titlul: Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala.


In urma examenului oral si a sustinerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat doctor in teologie ortodoxa, de asemenea, cu calificativul maxim. Pr. prof. dr. D. Staniloae a spus cu acest prilej: "Examenul tezei a dovedit Comisiei de examinare ca are in fata sa un candidat bine pregatit, bine informat si mai ales patruns de dorinta si ravna de a trai o viata teologica de adancime duhovniceasca. Noua asemenea oameni ne trebuie, oameni care sa traiasca in invatatura Bisericii noastre. Spiritualitatea adevarata a preotului aceasta este: sa traiasca in asa fel incat sa poata raspunde si intrebarilor omului de azi, dar sa ramana si preot adevarat. Cu o preotime fara cultura teologica si fara trairea demnitatii si misiunii sublime a preotiei se va ajunge la indepartarea poporului credincios de Biserica."


In 1987, intra in viata monahala la Manastirea Sihastria, jud. Neamt, cu numele de Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe prea cuviosul parinte arhimandrit Cleopa Ilie. In martie 1990, este ales si hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. In iunie 1990 este ales, iar in 1 iulie 1990 este intronizat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

"Un ierarh intelept, arhipastor atent si teolog subtil"

Prea Fericirea Voastra,
Va transmit sincerele mele felicitari legate de alegerea in scaunul de Intaistatator al Patriarhiei Romane. Ma alatur bucuriei Bisericii Romane care a vazut in Prea Fericirea Voastra pe acel pastor, pe care Insusi Domnul l-a desemnat sa-i fie Intaistatator.


Experienta de multi ani a relatiilor reciproce imi permite sa-mi exprim cu tarie speranta in aceea ca in perioada noua, care incepe in viata Patriarhiei Romane, legaturile fratesti ale acesteia cu Biserica Ortodoxa Rusa se vor dezvolta si intari spre binele ambelor Biserici.


Amintindu-mi de multiplele intalniri cu Prea Fericirea Voastra in cadrul dialogului inter-ortodox si inter-crestin si al conferintelor teologice, doresc sa Va exprim din nou respectul personal neschimbat pentru Prea Fericirea Voastra ca fiind un ierarh intelept, arhipastor atent si teolog subtil. Sunt convins ca tendinta spre atingerea unitatii bisericesti care Va caracterizeaza, dar si spre intelegerea reciproca si bunele relatii dintre Biserici, va va permite intr-un timp scurt sa definim calea catre clarificarea tuturor chestiunilor care alcatuiesc tematica dialogului nostru bilateral.


Va incredintez, Prea Fericirea Voastra, de faptul ca din partea noastra, in cadrul dialogului, vor fi depuse toate eforturile pentru dezvoltarea unei interactiuni cat mai active dintre Bisericile Rusa si Romana, spre folosul bunilor lor credinciosi si spre slava lui Dumnezeu.
Cu dragoste respectuoasa intru Domnul,

IPS Kiril,
Presedintele
Departamentului
pentru Relatii Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei, Mitropolit
de Smolensk
si Kaliningrad

"Noi, filosofii, dorim sa ne aveti alaturi"

Prea Fericirea Voastra
Am sperat si am dorit ca Inalt Prea Sfintia Voastra sa fie Patriarhul nostru gandindu-ne ca sunteti o sansa pentru Tara. Noi, filosofi fiind, avem darul (si nevoia) dialogului. Prea Fericirea Voastra, la intalnirea de la Durau, din luna mai, ne-ati incurajat intr-atata incat suntem doritori sa ne aveti alaturi. Va dorim indelungata pastorire spre binele nostru, al tuturor!

Prof. dr. Mircea Dumitru - decanul Facultatii de Filosofie din Bucuresti
Acad. Gheorghe Vladutescu
Prof. dr. Vasile Morar
Prof. dr. Mihai D. Vasile
Prof. dr. Ion Bansoiu
Conf. dr. Romulus Brancoveanu
Conf. dr. Constantin Stoenescu
Conf.dr. Savu Totu
Lect. dr. Viorel Vizureanu
Asist. dr. Cristian Iftode

Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu:
Atotputernicul sa Va invredniceasca
de sanatate, binecuvantare si har

Prea Fericirea Voastra Parinte Patriarh Daniel,
Am aflat cu mare bucurie ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane V-a ales pe Inalt Prea Sfintia Voastra ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Duhul Sfant, prin vocea membrilor Colegiului Electoral, V-a chemat sa fiti Parintele si Pastorul tuturor credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane. In numele catolicilor, exprim sentimentele noastre de pretuire, respect si dragoste in Domnul.
Il rog pe Intreitul, Atotputernicul si de oameni Iubitorul Dumnezeu sa Va invredniceasca de sanatate, binecuvantare, har, bogata si indelungata pastorire in slujirea Bisericii Ortodoxe Romane si in realizarea binelui comun al tuturor romanilor, dupa traditia vrednicilor inaintasi.
Cu frateasca dragoste intru Hristos Domnul,

Ioan Robu,
Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si
Presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din Romania

Presa straina, despre alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Presa internationala a difuzat stiri despre alegerea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la conducerea Bisericii Ortodoxe Romane, dupa trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist.


Astfel, potrivit ziare. com, Agentia France Presse noteaza ca Inalt Prea Sfintitul Daniel este vazut ca un foarte bun "manager", ceea ce i-a permis sa transforme Mitropolia Moldovei intr-una dintre cele mai prospere din tara, iar Biserica ramane institutia cu cea mai mare credibilitate in randul populatiei romane.


Reuters a scris ca noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a fost timp de 17 ani Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si devine cel de-al saselea Patriarh. Agentia a consemnat numarul de voturi cu care a fost ales IPS Mitropolit Daniel, in fata contracandidatului sau, IPS Mitropolit Bartolomeu Anania. Reuters a preluat declaratia IPS Mitropolit Daniel, data in seara zilei de 12 septembrie, dupa numararea voturilor: "Vreau sa slujesc Biserica asa cum a slujit-o Prea Fericitul Patriarh Teoctist", reamintind ca, in timpul patriarhatului celui din urma, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Romania, prima vizita a unui Papa intr-o tara majoritar ortodoxa.


Associated Press (AP) si-a inceput relatarea remarcand ca Inalt Prea Sfintitul Daniel este unul dintre cei mai tineri prelati din Biserica Ortodoxa Romana. In varsta de 56 de ani, el era considerat candidatul cu cele mai mari sanse de a-i urma Prea Fericitului Teoctist. Associated Press a adaugat ca acestea au fost primele alegeri democratice din Biserica Ortodoxa Romana. Agentia si-a incheiat relatarea reamintind ca 87% din populatia Romaniei este ortodoxa, ca Biserica s-a reafirmat dupa caderea comunismului, iar PF Teoctist a fost laudat pentru dialogul cu Vaticanul.

 

.

30 Septembrie 2007

Vizualizari: 1030

Voteaza:

Al saselea Patriarh 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE