Antipa de la Calapodesti, sfantul bacauanilor

 
Desi romn, Sf. Antipa de la Calapodesti este mai putin cunoscut la noi, dar foarte cinstit de rusi si de greci. Rusii, in special cei din regiunea de nord, numita Karelia, il cinstesc drept „sfnt cuvios“, bucurndu-se si de prezenta moastelor sale intregi. Grecii il cinstesc drept „sfnt athonit“, ca unul ce s-a distins intre calugarii de la Sfntul Munte. Biserica Ortodoxa Romna l-a trecut in rndul sfintilor in urma sedintelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.

Copilul inchinat lui Dumnezeu

Despre Sf. Antipa exista destul de putine informatii. Principala sursa biografica ramne Vrednica de pomenire viata a ieroschimonahului Antipa, alcatuita de ucenicul sau, Pimen, la doar un an dupa trecerea la cele vesnice. Astfel, se stie ca Sf. Antipa s-a nascut in anul 1816, in satul Calapodesti, comuna Dealu Morii, jud. Bacau, primind la botez numele Alexandru. Familia sa era una foarte credincioasa: tatal sau, Gheorghe Luchian, era diacon la biserica din sat, iar mama, Ecaterina, s-a calugarit cu numele Elisabeta, dupa ce a ramas vaduva. Se pare ca Alexandru a fost un copil nascut la o vrsta inaintata, foarte dorit de parintii care l-au si inchinat lui Dumnezeu. Din Patericul Valaamului se stie ca, desi isi dorea sa invete, nu putea. De multe ori invatatorul il trimitea acasa, pentru a-si ajuta parintii vrstnici. Astfel, mergea la padure impreuna cu tatal sau si adeseori se juca cu serpii veninosi, fara a fi atacat de acestia, spre mirarea tuturor.

Martor al aflarii moastelor Sf. Teodosie

Ramnnd orfan de tata la o vrsta destul de frageda si lipsit de darul invataturii, s-a hotart sa se faca pastor. În singuratate a descoperit binefacerile linistii, trezindu-i-se dorul dupa viata monahala. PS Ioachim Bacauanul, care a studiat dosarul de canonizare al acestui sfnt din eparhia Romanului, ne-a oferit mai multe amanunte: „La vrsta de 20 de ani, s-a indreptat catre nevointa calugareasca si in 1836-1837 a cerut sa fie primit in obstea Manastirii Neamt. Fiind refuzat, a plecat spre Tara Romneasca, la Manastirea Caldarusani. Se pare ca timp de doi ani a fost frate la Manastirea Brazi, unde staret era Dimitrie, ce pastorise anterior la Bogdana. Acest fapt il cunoastem dintr-o marturie lasata de Antipa cu prilejul aflarii moastelor Sf. Ierarh Teodosie de la Brazi, in care spune ca moastele erau foarte frumoase si ca se vadeau a fi ale unui sfnt. Aceasta marturie a contat foarte mult la dosarul de canonizare a Sf. Teodosie, canonizare ce a avut loc in anul 2003“. Astfel, in insemnarea din 20 februarie 1842, Antipa, martor la aflarea moastelor, noteaza, alaturi de cuvintele staretului Dimitrie: „M-am invrednicit eu insumi sa vad si sa sarut aceste moaste, din care iesea un parfum foarte mirositor“.

Peregrin la Muntele Athos

Se pare ca staretul Dimitrie este cel care l-a calugarit pe rvnitorul Alexandru, dndu-i numele Alipie. A ales numele acestui cuvios egiptean vaznd aplecarea lui spre nevointa, ascultare si rugaciune. Învatase de altfel multe rugaciuni si acatiste pe de rost, caci cu harul lui Dumnezeu i se dezlegase neputinta de a invata. „Aprins de dorul dupa o viata mai aspra, cu binecuvntarea staretului Dimitrie, cuviosul a plecat spre Muntele Athos si s-a stabilit la schitul romnesc Lacu, unde se nevoiau aproximativ 80 de calugari romni. A ramas la acest schit timp de 15 ani, ostenindu-se in felurite nevointe si deprinznd rugaciunea inimii“, ne-a spus PS Ioachim. Dorind si mai multa liniste, s-a retras la Manastirea Esfigmenu, unde a ramas timp de 4 ani. Aici a primit schima cea mare, cu numele Antipa, ce presupunea o nevointa si mai intensa. În chilia ce i-a fost rnduita a gasit o icoana a Maicii Domnului, de care nu s-a despartit pna la adormirea sa si care s-a dovedit facatoare de minuni. „Dupa 1860, incepndu-se construirea schitului Prodromu, s-a intors din Muntele Athos in Moldova natala, pentru a strnge ajutoare. Desi se mentioneaza doar ca s-a stabilit intr-una dintre manastirile din jurul Iasului, consideram ca aceasta a fost Manastirea Bucium, deoarece era in acea vreme un metoc inchinat schitului athonit.“, ne-a mai spus PS Ioachim.

Sfntul Rusiei de nord

„La Manastirea Bucium a ramas aproximativ trei ani. De aici a plecat spre nord pentru a continua strngerea de ajutoare, dar si fiindca dorea sa se inchine moastelor sfintilor de la Lavra Pecerska din Kiev. Dorind sa mearga mai departe pe urmele cuviosilor, s-a indreptat in acelasi an spre nord, ajungnd la Manastirea Valaam, pe malul lacului Ladoga. Si-a petrecut aici tot restul vietii, cam 17 ani.“, a continuat PS Ioachim. Nevointa sa in post si desavrsita saracie s-a incheiat la 10 ianuarie 1882, cuviosul cunoscndu-si sfrsitul cu trei zile inainte. Se spune ca aflndu-se la rugaciune, icoanele de pe peretii chiliei sale au cazut, in timp ce icoana Maicii Domnului, de care nu s-a despartit niciodata, a plutit usor, apoi s-a asezat pe pieptul lui. De la PS Ioachim am mai aflat ca „inca din timpul vietii Cuv. Antipa a devenit foarte cunoscut pentru sfintenia si trairea duhovniceasca, pentru ascetismul si intelepciunea sa. Din acest motiv, la scurta vreme dupa trecerea sa la cele vesnice, ucenicul sau, Pimen, a alcatuit viata cuviosului. Viata sa a devenit curnd foarte cunoscuta, astfel inct putem vorbi despre o canonizare spontana. În 1906, Mineiul pe luna ianuarie tiparit la Manastirea Pantelimon din Muntele Athos l-a trecut in rndul sfintilor. Probabil tot atunci a avut loc si descoperirea moastelor cuviosului.“

Din ce in ce mai iubit de bacauani

„Cinstirea unui sfnt nu se rezuma numai la trecerea lui in calendar. Ea se manifesta si prin pictarea de icoane, alcatuirea si savrsirea slujbelor inchinate lui, ridicarea de lacasuri in cinstea lui. Astfel, putem spune cu bucurie ca bacauanii au inceput sa il pretuiasca din ce in ce mai mult pe Sf. Antipa, mai ales de cnd citim mai des acatistul lui. El a devenit aproape nelipsit de la apolisul (formula de incheiere) slujbelor, iar unii calugari il pomenesc drept «ocrotitorul Eparhiei Romanului». În ceea ce ma priveste, simt duhul rugaciunii sfntului in zona natala Calapodesti. Pe lnga manastirea cu hramul «Sf. Antipa», infiintata in 1997 in satul natal, am redeschis de curnd si Manastirea Rachitoasa, aflata in apropiere, pentru a intari viata monahala.“, a incheiat PS Ioachim.
Din ce in ce mai iubit de poporul romn, Sf. Antipa, singurul calugar romn athonit canonizat, asteapta sa se intoarca acasa, la fel ca si alti sfinti romni, ale caror moaste se afla in afara tarii. ?

Acatistul in versuri al Sf. Antipa

Cel care s-a ocupat de alcatuirea slujbei Sf. Antipa de la Calapodesti a fost Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, eparhie in tinutul careia s-a nascut sfntul. Prea Sfintia sa ne-a marturisit ca a alcatuit si revizuit slujbele si acatistele mai multor sfinti canonizati recent, dar ca la slujba Sf. Antipa a lucrat cu si mai multa dragoste. „Nu a fost greu, caci am lucrat pentru Sf. Antipa. Fiind si un sfnt al nostru, al eparhiei noastre, am lucrat mai cu rvna. Astfel, am incercat sa scriu acatistul oarecum in versuri, cu un pas metric egal. În special cele douasprezece stihuri ale icoaselor, cele care incep cu «Bucura-te!» sunt rimate, sunt mai poetice“, ne-a declarat PS Ioachim.

Sfntul a vrut sa mearga la Bucuresti

Un fragment din moastele Sfntului Antipa se afla la Manastirea „Sf. Gheorghe“ - Suruceni, aflata in jurisdictia Mitropoliei Chisinaului si a Republicii Moldova. Asezat intr-o caseta de lemn (foto), fragmentul din moastele sfntului a fost daruit manastirii in anul 2000, cu prilejul sarbatorii Nasterii Domnului, de catre staretul Valaamului, impreuna cu o icoana a Sfntului. Din aceste moaste, la 13 ianuarie 2001, mitropolitul Vladimir Cntarean al Chisinaului a daruit la rndul sau o particica PF Parinte Patriarh Teoctist, impreuna cu o icoana a Sf. Antipa. Dupa cum ne-a declarat PS Ioachim, mitropolitul Vladimir a intentionat sa daruiasca acest fragment manastirii infiintate in satul natal al Sf. Antipa, dar se pare ca nu a fost voia Cuviosului, caci, prin pronie divina, delegatia nu a putut urca la aceasta manastire. Mitropolitul Vladimir s-a indreptat atunci spre Bucuresti. „Aflnd ca moastele au fost daruite PF Parinte Teoctist, am mers personal pentru a le cere pentru Manastirea «Sf. Antipa» din eparhia noastra, dar se pare ca din nou nu a fost voia Cuviosului caci, ajungnd la Bucuresti, ni s-a comunicat ca moastele Sf. Antipa au fost duse, cu doar o zi in urma, la Manastirea Christiana. Noi insa nu am incetat sa nadajduim ca, intr-o buna zi, vom fi si noi binecuvntati cu moastele acestui sfnt al nostru“, a marturisit PS Ioachim.

de Daniela LIVADARU

.

10 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2958

Voteaza:

Antipa de la Calapodesti, sfantul bacauanilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE