Arhiepiscopul Dirayr Mardichian, un marturisitor al credintei si un om al pacii

Mesajul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la inmormantarea Inalt Preasfintitului Parinte Arhiepiscop Dirayr Mardichian, conducatorul spiritual al Eparhiei Armene din Romania si Bulgaria

Biserica Ortodoxa Romana a primit, cu profunda tristete, vestea plecarii din aceasta lume a Inalt Preasfintitului Parinte Arhiepiscop Dirayr Mardichian, conducatorul spiritual al Eparhiei Armene din Romania si Bulgaria. Plecarea sa dintre noi reprezinta o pierdere nu doar pentru Biserica Armeana, ci si pentru crestinii ortodocsi romani, care l-au cunoscut si l-au pretuit.

Inca din anii tineretii, Inalt Preasfintitul Parinte Arhiepiscop Dirayr a dat dovada de credinta puternica in Dumnezeu si daruire in ascultarile ce i-au fost incredintate de conducerea Bisericii Armene. Pentru aceasta ravna, Patriarhul Suprem si Catolicos al tuturor armenilor Vasken I - nascut in Romania si prieten al Bisericii Ortodoxe Romane - i-a incredintat, in anul 1960, slujirea de conducator spiritual al Eparhiei Armene din Romania, mai intai ca arhimandrit, iar din anul 1964, ca episcop, devenind apoi arhiepiscop in 1980. Acestei misiuni sfinte Arhiepiscopul Dirayr i s-a dedicat cu ravna si daruire, pastorind pe credinciosii armeni din Romania vreme de cinci decenii, moment solemn care trebuia serbat la sfarsitul lunii mai anul acesta (2010), insa Hristos Domnul Cel inviat si preaslavit l-a chemat la Sine in lumina Preasfintei Treimi.

Relatiile dintre romanii ortodocsi si armenii stabiliti in Tarile Romane au fost cultivate, de-a lungul secolelor, cu sentimente de fratietate, respect reciproc si convietuire pasnica, fapt care se poate vedea si astazi in Romania.

Slujirea Bisericii lui Hristos in treapta de ierarh presupune o deosebita responsabilitate, atat inaintea lui Dumnezeu, cat si fata de poporul credincios pe care Hristos - Arhiereul Cel vesnic ne-a chemat sa il pastorim pe calea mantuirii. Prin activitatea si demnitatea de care a dat dovada de-a lungul vietii sale, Inalt Preasfintitul Parinte Arhiepiscop Dirayr Mardichian a reprezentat pentru armenii din Romania si Bulgaria un model de parinte duhovnicesc si de statornicie in slujirea arhiereasca. In acelasi timp, el a fost un promotor consecvent al prieteniei dintre cultele religioase, al bunelor relatii dintre Biserica Armeana din Romania si celelalte Biserici crestine, si indeosebi a cultivat relatii de prietenie cu Biserica Ortodoxa Romana, mai ales cu vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist.

Pentru tot ceea ce a reprezentat Inalt Preasfintitul Parinte Arhiepiscop Dirayr al Bisericii Armene din Romania, atat pentru credinciosii armeni, cat si pentru romanii ortodocsi, aducem memoriei sale un pios omagiu de recunostinta si de pretuire, rugand pe Hristos Domnul, Cel inviat din morti si inaltat la cer, Arhiereul bunatatilor celor viitoare (Evrei 9, 11), sa odihneasca sufletul lui in pacea, lumina si bucuria dreptilor din Imparatia Cerurilor!
Vesnica lui pomenire!

† DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Roman

Sursa:ziarullumina.ro

18 Mai 2010

Vizualizari: 2565

Voteaza:

Arhiepiscopul Dirayr Mardichian, un marturisitor al credintei si un om al pacii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE