Biserica binecuvinteaza si sprijina educatia


Mesajul de binecuvantare pentru deschiderea anului scolar 2007-2008 al Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Romane

Intrucat cei mai multi elevi, invatatori si profesori ai scolilor care incep in data de 17 septembrie 2007 noul an scolar sunt fii duhovnicesti ai Bisericii, adresam cu multa pretuire si bucurie un mesaj de binecuvantare tuturor invatatorilor, profesorilor, elevilor si parintilor acestora, rugand pe Hristos-Domnul, Invatatorul mantuirii noastre, sa lumineze cu harul iubirii Sale pe dascali si pe discipolii lor in lucrarea sfanta a educatiei ca imbogatire de cunostinte si formare de constiinte, ca dobandire a intelepciunii, cum se spune in rugaciunile Bisericii la deschiderea anului scolar. Iar intelepciunea se vede mai ales acolo unde inteligenta mintii se uneste cu bunatatea inimii, libertatea cu responsabilitatea, stiinta cu spiritualitatea, teoria cu practica, competitia cu spiritul colegialitatii si al convivialitatii.

Scoala din tinda bisericii

In istoria romanilor, primele scoli s-au organizat in tinda sau in incinta bisericii, iar preotul sau cantaretul bisericesc, numit si dascal, au implinit adesea si slujirea de invatator al copiilor din parohie.


De asemenea, primele carti tiparite in limba romana au fost carti de cult sau de explicare a Evangheliilor din duminici si sarbatori, ca de pilda Cartea romaneasca de invatatura sau Cazania Mitropolitului Varlaam al Moldovei, pe care Biserica noastra l-a trecut, anul acesta, in randul sfintilor din calendar, alaturi de alti sfinti ierarhi, dascali ai cultivarii limbii romane, ca mitropolitii Dosoftei al Moldovei, Antim Ivireanul si Grigorie Dascalu ai Tarii Romanesti.


Intrucat noua Lege a Cultelor prevede ca in Romania cultele religioase oficial recunoscute, desi autonome fata de Stat, pot fi parteneri sociali ai Statului, este necesar ca Biserica sa coopereze cu Scoala pentru ca elevii din parohii sa fie incurajati si sprijiniti sa foloseasca timpul educatiei ca pe un dar si o datorie a formarii lor culturale si morale.


Aceasta cooperare a Bisericii cu Scoala este necesara mai ales cand se constata fenomene ca abandonul scolar si absenteismul sau nevoia de sprijin moral si afectiv pentru elevi ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, sau sprijin material pentru elevii saraci.

Profesorii de religie sa contribuie mai intens la sensibilizarea parohiilor

Profesorii de religie sunt indemnati, de asemenea, sa contribuie mai intens la sensibilizarea parohiilor pentru a sprijini elevii care au nevoie de ajutor moral sau material pentru ca educatia sa nu fie o sarcina grea, ci o sansa binecuvantata.


Educatia copiilor si tinerilor Romaniei trebuie privita ca fiind cea mai necesara si pretioasa investitie pe termen lung a Statului si a societatii romanesti, deoarece educatia facuta bine si la timpul potrivit este temelia reusitei tinerilor Romaniei pe plan national si international, cultivand deodata profesionalismul si demnitatea.


Binecuvinteaza, Doamne, pe toti copiii si tinerii tarii noastre, pe dascalii si parintii lor, precum si pe toti cei ce sprijina educatia ca fiind o lucrare nobila si mult folositoare, de imbogatire in cunostinte si crestere in virtuti!

Fiecare elev primeste astazi binecuvantarea lui Dumnezeu

Inceputul anului scolar este marcat in fiecare an de o slujba de Te Deum si anumite rugaciuni pentru luminarea mintii copiilor. Despre semnificatia acestei slujbe ne-a vorbit Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului: "Este foarte important sa fim in scoala, pentru ca Biserica, incepand din anul 1990, participa la actul educational al celor care, in scoala, se pregatesc pentru viata. In cadrul acestor rugaciuni cerem Bunului Dumnezeu sa deschida mintile, sa lumineze inimile si sufletele copiilor. Daca sufletele lor se vor deschide ca o floare, atunci Dumnezeu va darui o picatura de lumina si o picatura de har, pentru ca ei sa inceapa cu demnitate si cu abnegatie anul scolar".


In fiecare scoala, preotii merg astazi pentru a-i binecuvanta pe tinerii credinciosi, cu prilejul unui nou inceput. In unele scoli este prezent chiar episcopul sau arhiereul locului. Astfel, PS Ioachim, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, va oficia astazi slujbe de Te Deum in doua licee din Bacau. Prea Sfintia Sa se va afla, de la ora 9.00, la Colegiul Pedagogic "Stefan cel Mare" din Bacau, unde va avea loc si ceremonia de dezvelire a unui bust al voievodului sfant al Moldovei, iar de la ora 10.30, PS Arhiereu Ioachim va merge la Liceul "Henri Coanda", unde va oficia si slujba de sfintire a unui paraclis, care, pe langa rugaciuni, va servi elevilor ca si cabinet de religie. "Anul acesta am ales sa fim prezenti la doua licee din Bacau. Este vorba de Colegiul Pedagogic "Stefan cel Mare" si Liceul "Henri Coanda", unde profesorii nostri de religie, impreuna cu directiunea scolilor, au pregatit in mod deosebit inceputul anului scolar. Ne ducem la Colegiul Pedagogic "Stefan cel Mare" pentru faptul ca vom dezveli si un monument care reprezinta bustul voievodului. Iar la celalalt liceu vom sfinti o capela care va avea rolul de laborator de religie. Insa, aceasta este o adevarata capela, cu pictura si altar. Aceste doua evenimente intregesc sarbatoarea de inceput de an. Bineinteles ca la cele doua licee vom face si rugaciuni de Te Deum, pentru inceput de an scolar", ne-a declarat PS Ioachim Bacauanul.

 

Narcisa BALABAN

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1716

Voteaza:

Biserica binecuvinteaza si sprijina educatia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE