Casa 'Bengescu', muzeu de arta eclesiala

Dobandita prin hotarare judecatoreasca, in 2008, de Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor Crestine din Craiova, Casa "Bengescu" se pregateste sa devina cel mai mare muzeu de arta eclesiala din Oltenia. Trecuta in patrimoniul Mitropoliei Olteniei, prin purtarea de grija a IPS Mitropolit Irineu, a fost inclusa intr-un laborios proiect de consolidare si restaurare.

Situata pe strada Brestei nr. 24, in fosta Casa "Bengescu", va functiona in curand cel mai mare muzeu de arta eclesiala din intreaga Oltenie. In cadrul complexului muzeal se vor infiinta un laborator de restaurare a icoanelor, a cartilor vechi, o biblioteca si doua depozite de carte veche, o sala de conferinte, o sala multimedia, trei sali pentru intalniri interculturale, precum si trei sali de pregatire a viitorilor restauratori.

Despre importanta acestui proiect, parintele Silviu Ciocsan, inspector de patrimoniu in cadrul Centrului eparhial, ne-a declarat: "Acest complex va asigura spatiile necesare conservarii, restaurarii si promovarii turistice a valorilor patrimoniului mobil de factura eclesiala care este in prezent depozitat in diferite locatii din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. Pastratoarea unui fond patrimonial de exceptie ce insumeaza peste 30.000 de piese, Arhiepiscopia Craiovei si-a asumat, prin depunerea acestui proiect, calitatea de cel mai important curator de bunuri patrimoniale din Oltenia, din dorinta de a conserva si restaura, dar mai ales pentru a descoperi iubitorului de arta aceste valori extraordinare."

Lucrarile de restaurare si consolidare a cladirii au inceput la sfarsitul lunii trecute si se vor incheia pe 31 august.

diac. Ionita APOSTOLACHE
Sursa: ziarullumina.ro
 

12 Mai 2010

Vizualizari: 1857

Voteaza:

Casa 'Bengescu', muzeu de arta eclesiala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE