Centrul educational Sf. Haralambie - unul dintre primele after-school-uri ortodoxe din Bucuresti


Centrul educational "Sf. Haralambie" - unul dintre primele after-school-uri ortodoxe din Bucuresti

Parohia Flamanda a initiat, cu binecuvantarea Arhiepiscopiei Bucurestilor, lucrarile de amenajare a unui after-school ortodox in Bucuresti, ale carui activitati se vor desfasura exclusiv sub directa administrare a Consiliului parohial, prezidat de pr. lector dr. David Pestroiu. Sediul acestui asezamant va fi la etajul 1 al casei parohiale, aflata in curtea bisericii - monument istoric din secolul al XVIII-lea, avand hramurile: "Sf.

Sfintit Mucenic Haralambie" si "Adormirea Maicii Domnului".

Insusi numele bisericii - "Flamanda" - arata menirea ei misionara si filantropica, inca din timpuri stravechi, cand gazduia si hranea saracii care veneau la marile praznice ale Catedralei Mitropoliei Ungrovlahiei (viitoarea Catedrala patriarhala), aflata in imediata ei vecinatate.

Si astazi, la parohia Flamanda functioneaza de mai multi ani o trapeza crestineasca, avand portile deschise la sfarsit de saptamana tuturor crestinilor, fara deosebire, dar mai ales acelor aflati in dificultate: varstnici, copii, familii sarace. Pe perioada verii, activitatea trapezei este suspendata din cauza lucrarilor de amenajare interioara a cladirii. O astfel de lucrare filantropica are meritul de a consolida legaturile comunitare in marea familie crestina a parohiei. Se experimenteaza: rugaciunea comuna, agapa, sprijinul la nevoie, reintegrarea sociala. Au loc, in spiritul trairii crestine, evenimente familiale de bucurie sau intristare, la toate acestea participand solidar si membrii comunitatii parohiale.

Gandul cel bun al acestui proiect de week-end a fost dublat de un altul: pentru a nu ramane spatiul neutilizat in cursul saptamanii, s-a gasit solutia amenajarii Centrului Educational "Sfantul Haralambie", venind astfel in intampinarea cererilor enoriasilor, interesati in sporirea zestrei duhovnicesti si religios-culturale a celor mai mici fii ai parohiei.

Programul se adreseaza atat copiilor proveniti din familii cu posibilitati financiare, cat si copiilor proveniti din medii sociale defavorizate, carora li se va oferi posibilitatea de a se integra, firesc, in marea familie crestina a Bisericii.

Serviciile incluse in programul after-school-ului sunt: educatie crestina practica si teoretica: rugaciunea inainte si dupa masa, scoala biblica de cateheze, ore de religie in biserica, pelerinaje, corala crestina, biblioteca religioasa, participari la serviciile liturgice;

- asistenta specializata la efectuarea temelor; masa in sistem catering (colaborare); odihna si recreere; meditatii la limba si literatura romana, matematica, limba engleza, limba franceza; educatie culturala si artistica: lectii de pian si pictura religioasa; activitati recreative: sala de lectura, sala de calculatoare, Radio - TV (selectiv), sala cu mese de ping-pong si sah, curte (parcul bisericii), cu o suprafata de 2.500 mp, unde este planificata amenajarea unui teren polisportiv.

Parohia si-a propus sa puna la dispozitia acestui proiect sediul, personalul calificat si plata utilitatilor. O parte din lucrari au fost finalizate, pentru cealalta se asteapta inca doritori sa participe la edificarea lor.

In perspectiva, Centrul Educational Ortodox "Sfantul Haralambie" va deschide si o gradinita crestina, pentru care urmeaza a fi obtinute acreditarile necesare. In privinta activitatilor de after-school, aprobarile autoritatilor laice vor conduce, in curand, la obtinerea statutului de "furnizor de servicii sociale", care va da dreptul parohiei la accesarea fondurilor guvernamentale si europene.

Se incearca, prin toate aceste lucrari, a se pastra vie memoria unor inaintasi vrednici, care si-au implinit slujirea pastorala la Biserica Flamanda, adevarate modele de traire crestina si ravna misionara: parintele Gheorghe Davidescu (1959), ctitorul casei parohiale, si parintele Iulian Stoicescu (1996), noul ctitor al bisericii parohiale.

Augustin PAUNOIU

.

08 August 2008

Vizualizari: 1221

Voteaza:

Centrul educational Sf. Haralambie - unul dintre primele after-school-uri ortodoxe din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE