Cultul Sfantului Nicolae


Cultul Sfantului Nicolae


In ciuda faptului ca nu se cunosc foarte multe despre viata Sfantului Nicolae, iar cele care se cunosc sunt puse la indoiala, cultul sau este foarte popular. Sfantul Nicolae, arhiepiscopul de Mira este mentionat pentru prima data in secolul al VI-lea, in Martirologiul roman. Aici este consemnat visul imparatului Constantin cel Mare, caruia i s-a aratat Sf.

Nicolae, instiintandu-l de nevinovatia celor trei tineri osanditi la moarte. Tot in secolul al VI-lea, Nicolae Sionitul, episcop de Pinara, ar fi zidit o biserica in cinstea Sfantului Nicolae. Alte date biografice vin din "Legenda aurea" a lui Iacob de Voragina, scrisa in 1264.

Sfantul Nicolae continua sa fie cunoscut, in timpul papei Nicolae I, care in 867 a zidit, in basilica "Santa cea mare", un altar lateral pe care l-a inchinat patronului sau spiritual. In secolul al X-lea, cultul Sfantului Nicolae incepe sa se raspandeasca in Occident. Astfel, Othon al III-lea, a zidit o biserica de rit bizantin la Burtscheid (langa Aachen), in Germania. Popularizarea cultului Sfantului Nicolae a inceput sa se faca simtita incepand cu secolul al XI-lea, o data cu aducerea moastelor sfantului din Mira Lichiei.


Rusii, al caror ocrotitor este astazi Sfantul Nicolae, l-ar fi cunoscut pe ierarhul bun si intelept datorita diasporei rusesti de la Bari. Aici, rusii au dedicat Sfantului Nicolae biserica lor, apoi spitalul si ospiciul. Dupa traducerea in slavona a "Legenda aurea", Sf. Nicolae a intrat in sinaxarul rusesc. In secolul al XII-lea, Sfantul Nicolae intra in cartile de slujba, la Manastirea San-Trund, din Belgia. De aici, cultul sau s-a extins la Roskilde in Danemarca, apoi la Vadstena, in Suedia, si in vreo 40 de sate din Islanda. In secolul al XIII-lea, particele din moastele sfantului au ajuns la Catedrala din Canterbury si, o data cu aceasta, datorita influentei de pe continent, cultul sfantului a inceput sa capete amploare.


Cunoscut sub numele de la Nikolaus, in Germania, Sinterklaas, in Belgia si Tarile de Jos, si Kleeschen, in Luxemburg, sarbatoarea Sfantului Nicolae este o sarbatoare legata de personajul istoric Nicolae din Mira. Se spune ca Santa Claus din lumea anglofona (Mos Craciun in Romania) a aparut prin deformarea cuvantului neerlandofon Sinterklaas. Sfantul Nicolae este patronul spiritual al Tarilor de Jos, al Rusiei, al provinciei Lorena, precum si al mai multor orase vest-europene, printre care si Bari.

.
Pe aceeaşi temă

23 August 2012

Vizualizari: 1877

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE