Cum a marcat Biserica 147 de ani de la Unirea Principatelor


Ieri, 24 ianuarie, in toata tara au avut loc manifestari dedicate implinirii a 147 de ani de la Unirea Principatelor Romane din 1859. Ca in fiecare an, in biserici s-au rostit rugaciuni de multumire si s-au oficiat slujbe de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

La Palatul Patriarhiei din Bucuresti, in prezenta Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, ieri, 24 ianuarie, s-a derulat o manifestare omagiala dedicata Zilei Unirii Principatelor Romane. Evenimentul a debutat cu o conferinta sustinuta de prof. univ.

dr. Panait I. Panait, de la Facultatea de Istorie a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir“ si a continuat cu o conferinta sustinuta de diacon profesor Nicu Octavian, consilier patriarhal. De asemenea, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a vorbit despre insemnatatea Unirii de la 1859 si in special despre ideea de unitate nationala a romanilor: „Ideea de unitate nationala vine ca un rezultat al credintei noastre strabune, caci suntem un popor crestin. Ati remarcat ca luptatorii erau nestapaniti de ideea aceasta a unitatii poporului roman, idee care vine dintr-un izvor dumnezeiesc“. Manifestarea de ieri s-a incheiat pe platoul din fata Catedralei patriarhale, unde participantii la eveniment s-au prins in traditionala Hora a Unirii.

 

Membri ai Guvernului au asistat la slujba de pomenire de la „Sf. Trei Ierarhi“ din Iasi

 

Ca in fiecare an, la Iasi, Ziua Unirii a fost sarbatorita cu mare fast. Biserica Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi“ a gazduit oaspeti de seama ca premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Lucian Flaiser, primarul Gheorghe Nichita si alte oficialitati locale.


Slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza - ale carui ramasite pamantesti se afla la „Trei Ierarhi“ de dupa cel de-al doilea razboi mondial - a fost oficiata de arhimandritul Varlaam Merticaru, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, impreuna cu pr. Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, arhimandritul Dosoftei Scheul, exarhul manastirilor din judetul Iasi, si cei doi protopopi de Iasi, pr. Constantin Andrei si pr. Vilie Dorosinca. Despre evenimentul de la Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“ ne-a vorbit pr. Clement Haralam staretul acesteia si exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor: „Dupa oficierea slujbei de pomenire oficialitatile au depus jerbe de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Apoi au fost invitati in Sala Gotica a manastirii noastre, au vizitat expozitia de obiecte bisericesti si au servit din vin si coliva. Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, care se afla la Roma in aceste zile, a transmis un cuvant oaspetilor si, de asemenea, le-au fost inmanate ministilor cadouri din partea manastirii si a IPS Mitropolit Daniel“. Astfel, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur au plecat de la „Trei Ierarhi“ cu un album de prezentare a manastirii si un CD cu cantari ale corului „Anghelos“.

 

Slujba de pomenire in satul Ruginoasa, la mosia domnitorului

 

La Ruginoasa, judetul Iasi, la Biserica voievodala „Adormirea Maicii Domnului“, in jurul amiezii, in ciuda gerului, aproximativ 300 de credinciosi au venit sa cinsteasca memoria celui care si-a petrecut ani multi la Ruginoasa. Slujba de pomenire a ctitorilor bisericii (Gheorghe si Ecaterina Sturdza si cel de-al doilea, Alexandru Ioan Cuza) a fost oficiata de pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pascani, pe raza caruia se afla comuna Ruginoasa. La aceasta slujba au participat inca noua preoti, parohi la bisericile din comuna, dar si din municipiul Pascani. Cu aceasta ocazie au fost pomeniti, de asemenea, Elena Cuza, cea care a sprijinit in permanenta cultura si Biserica, si cei doi fii ai domnitorului, Alexandru si Dumitru. La eveniment au fost prezente oficialitati locale si reprezentanti ai oficialitatilor judetene. „Este imbucurator ca in Rugionoasa ziua de 24 ianuarie este marcata cu dragoste. An de an, sute de credinciosi din comuna vin la Palatul domnitorului, se inchina in biserica ce se afla in aceeasi curte cu Palatul de la Ruginoasa si se bucura ca sunt onorati. A fost prezenta si Garda care a dat onorul. Vreau sa subliniez ca sarbatoarea a inceput de pe 23 ianuarie la Ruginoasa. Elevii de la scolile din comuna au participat la concursul «Istoria lui Alexandru Ioan Cuza», iar astazi, inainte de slujba, copiii au sustinut un program artistic in cinstea domnitorului. Trebuie sa spunem si ca s-a facut pelerinaj si parastas la mormantul domnitorului, desi osemintele sale se afla la Iasi“, ne-a spus pr. Pavel Postolachi, protopop de Pascani. La Targu Neamt, in cadrul unei manifestari organizate de Primaria judetului, in colaborare cu Protopopiatul Targu Neamt, credinciosi si oficialitati locale s-au intalnit ieri in jurul orei 13.00 in fata Catedralei „Adormirea Maicii Domnului“ si au dansat Hora Unirii. La sfarsit, toata lumea a servit placinte si vin.

 

Simpozion la Roman dedicat Unirii

 

Incepand cu ora 14.00, la Muzeul de Istorie din Roman Societatea Culturala „Roman - Musat“ s-a desfasurat simpozionul cu tema „Unirea Principatelor Romane“. In cadrul acestui simpozion, pr. Florin Tuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, a sustinut referatul cu tema „Episcopia Romanului si implicarea ei in evenimentele premergatoare Unirii Principatelor“, iar prof. Petre Flenchea de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Gheorghe“ din Roman a vorbit despre „Formarea statului national roman, act politic si vointa nationala“.


In cadrul simpozionului de ieri au mai conferentiat cercet. drd. Liviu Bratescu de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“ - Iasi, prof. Monica Pescaru, de la Grupul Scolar Industrial Constructii de Masini, si muzeograf Iulia Butnariu, de la Muzeul de Istorie din Roman.


In cadrul manifestarii a avut loc si prezentarea volumului Liberalimul romanesc. Tendinte, structuri, personalitati, realizat de prof. Mihail Ciocan de la Colegiul National „Roman-Voda“.

 

 

de Monica DUMITRESCU

.

25 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2029

Voteaza:

Cum a marcat Biserica 147 de ani de la Unirea Principatelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE